Znaju povisiti cijenu goriva, ali sniziti…

Cijene nafte na svjetskom tržištu prošli tjedan dostigle su najnižu razinu u posljednjih pet i po godina spustivši se ispod 50 dolara za barel. Cijena je u petak iznosila 48,36 dolara. I u Federaciji, kako su za Oslobođenje kazali u Ministarstvu trgovine, cijene dizel goriva su pale na 1,80 do 1,86 KM po litru.

– Novih zahtjeva nemamo mnogo, dvadesetak samo, koji traže izjednačavanje sa cijenama pojedinih crpkii na kojima dizel košta 1,80 ili 1,86 KM. Nemamo zahtjeva za neke drastične promjene, a s obzirom na to da cijena nafte u svijetu ne prestaje padati, realno je očekivati da ćemo uskoro imati i zahtjeve za još niže cijene, kazali su iz Ministarstva.

Predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata FBiH Milenko Bošković tvrdi kako je ovoliki pad cijena nafte doveo do toga da je postalo neisplativo prerađivati gorivo.

– Još nam ne prijeti nestašica, ali je otežana nabavka goriva s obzirom na to da rafinerije u okruženju, zbog stalnog pada cijena sirove nafte, nisu prerađivale u punom kapacitetu. U ovom trenutku je veća potražnja od ponude derivata, što može prouzročiti zaustavljanje promjene cijena. Mi ne dobivamo gorivo iz samo jednog pravca, već iz nekoliko njih kao što su Rafinerija Brod, koja ima smanjenu ponudu, Rafinerija Pančevo iz Srbije, jedan dio preko Ploča iz Ine, od slovenačkog Petrola, dio se kupuje iz hrvatskih rafinerija Sisak i Rijeka, koji također posluju smanjenim kapacitetom, a dio se dovozi iz Kopra iz Slovenije, kazao je Bošković, te objasnio da sirovu naftu, nakon kupovine, treba dovesti do rafinerije, zatim je preraditi pa odvesti do terminala, i tek onda je distribuirati, što predstavlja postupak od skoro dva mjeseca.

Struktura cijene

S obzirom na to da se često govori kako bi cijena goriva u BiH trebala biti dosta niža nego što jeste, Bošković podsjeća kako je nerealno očekivati da cijene drastično padnu, jer treba uzeti u obzir strukturu cijene. Naime, u cijenu goriva ulaze porezna davanja koja iznose skoro jednu marku, trošarina je oko 0,35 KM, cestarina 0,15, dodatak za autoceste 0,10 KM, te carina, PDV…

– Ima pojedinaca koji koriste pad cijena nafte da osvoje tržište, a vjerujte da su te cijene ekonomski neopravdane. Ne može se netko baviti prodajom nafte, dovoziti je iz udaljene destinacije i imati zaradu od dva ili tri feninga, a pri tome i plaćati radnike i sve obveze. Neki su smanjili cijene skoro na nabavne, a to nije realno, istakao je Bošković.

Kada su u pitanju očekivanja da cijena goriva nastavi padati, Bošković je istakao kako treba imati u vidu i činjenicu da zemlje iz okruženja nabavljaju naftu na istim mjestima kao i dobavljači iz BiH, a kako su cijene kod njih veće.

– To naravno ima veze sa brojnim drugim stvarima, ali treba biti realan i ne očekivati neke drastične promjene. Treba se zapitati zašto pad cijena nafte ne prati i pad cijena drugih proizvoda i usluga, dodao je Bošković.

Oslobođenje