Zeleni: Hrvatska neće imati koristi od istraživanja Jadrana

Zelena akcija i nacionalna mreža okolišnih udruga Zeleni forum, smatraju namjeru Vlade RH da potpiše ugovore s koncesionarima za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu neprihvatljivom. Planirani udio Hrvatske u raspodijeli mogućeg prihoda od eksploatacije ugljikovodika od 55% sumnjivo je manji u usporedbi s npr. 80% u Norveškoj, ili sa 65–70% planiranog udjela u Crnoj Gori.
„Tako mali udio u raspodjeli planirane dobiti neprihvatljivo je pogodovanje koncesionarima koje budi sumnju u korupciju te podsjeća na prošle štetne ugovore zbog kojih danas imamo goleme štete. Hrvatska javnost ima pravo biti sumnjičava te zahtijevamo temeljitu istragu i preispitivanje predloženih odluka i nacrta ugovora. Tko je i na osnovu kojih kriterija donio odluku kako je baš 55% udjela u prihodu najpovoljnija opcija za Hrvatsku?“, naveo je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.
Istaknuo je i kako je problematična cijela ideja ugrožavanja Jadrana kao našeg najvrjednijeg prirodnog resursa te da bi i 100% udjela u prihodu bilo neprihvatljivo. Zeleni misle kako je javno nadmetanje pokrenuto bez neophodnih priprema i u uvjetima nespremnosti institucija za projekt takvog opsega. Uslijed toga postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i okolišnog aspekta.