Zbog rata u Ukrajini cijena barela nafte 113 dolara

Cijene nafte su porasle usprkos novim mjerama usmjerenim na smirivanje tržišta zabrinutih zbog invazije na Ukrajinu. 

Sirova nafta Brent, koja predstavlja međunarodno mjerilo za cijene nafte, dostigla je cijenu od 113 dolara po barelu, što je najviši nivo od lipnja 2014. godine. Cijene su porasle čak i nakon što su se članovi Međunarodne energetske agencije složili da na tržište puste 60 milijuna barela nafte iz hitnih zaliha.

Rusija je jedan od najvećih proizvođača energenata u svijetu, podsjeća BBC.

Kao rezultat toga, ruska invazija na Ukrajinu izazvala je zabrinutost među investitorima da bi to moglo uticati na opskrbu naftom ili plinom. U međuvremenu, cijena američke nafte, nafte iz zapadnog Teksasa, porasla je na skoro 109 dolara po barelu. Sjedinjene Američke Države i 30 drugih zemalja članica Međunarodne energetske agencije (IEA) složile su se da puste naftu na tržište u pokušaju stabilizacije energetskih tržišta širom svijeta.

Spremni smo iskoristiti svaki alat koji nam je na raspolaganju kako bismo ograničili poremećaj globalnog opskrbljivanja energentima kao rezultat djelovanja predsjednika Vladimira Putina – rekla je u utorak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. Ona je dodala da će Washington nastaviti razmatrati kako ubrzati isporuku energenata iz drugih država.