Zašto Vlada žuri smijeniti Upravu NTF-a

Premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP) i resorni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj (SDA) najavili su da će danas donijeti odluku o hitnom razrješenju Uprave „Naftnih terminala FBiH” (NTF) u Pločama, saznaje “Dnevni avaz”.
Nagli preokret
Riječ je o smjeni Uprave s Nikolom Štulom na čelu te članom Zoranom Prskalom. Zahtjev za smjenu došao je od Nadzornog odbora (NO) NTF-a, koji vodi Dževad Haznadar (SDP), a koji je prije nekoliko dana razgovarao s Nikšićem o stanju u ovoj kompaniji.
Nadzorni odbor NTF-a Ploče, kao i resorni ministar Trhulj, već duže traže smjenu Uprave u Pločama, ali do sada nisu imali saglasnosti premijera Nikšića.
No, „Dnevni avaz” otkriva pozadinu naglog preokreta i Nikšićeve nove namjere da se riješi Štule i Prskala. Iz izvora bliskih NTF-u saznajemo da su Štula i Prskalo, ustvari, zasmetali Nikšiću i Vladi jer je ovaj dvojac 10. marta Rasimu Kadiću (SDP), direktoru „Terminala FBiH”, i članovima NO TF-a poslao oštro pismo u kojem ih upozorava na nezakonite radnje NO NTF-a, koji je postavio ovaj saziv Vlade.
Koga štite
U pismu se, između ostalog, kaže da je Vlada FBiH na čelo NO NTF-a Ploče, čija se vrijednost imovine procjenjuje na više stotina miliona eura, postavila čovjeka koji je toliko stručno neupućen u ovu oblast da čak, kako su nam prenijeli izvori upućeni u sva dešavanja, „ne razlikuje industrijsko light neutral bazno ulje SN-150 od jestivog ulja”!
Kako bi prikrili sve ove optužbe te saslušali mišljenje članova NO, Nikšić i Trhulj odlučili su da danas ekspresno smijene Upravu NTF-a i predlože imena novih članova koji će biti podobni vladajućoj federalnoj koaliciji SDA – SDP.
Zanimljivo je da su Haznadar i Trhulj, također, u više navrata tražili od Nikšića da smijeni i Rasima Kadića, optužujući ga za razne zloupotrebe položaja, o čemu je Nikšić mjesecima šutio.