Za 40 godina nafta će biti besplatna

Nafta će za 10-15 godina izgubiti bitku s alternativnim izvorima energije, a za 40 godina bi mogla biti besplatna – tvrdi analitičar Forbesa John Mauldin.

Alternativni i obnovljivi izvori energije postaju sve važniji za svjetsku ekonomiju, zbog čega nafta trpi. Ovaj trend će se nastaviti i u narednim godinama.

Plin, solarna energija i energija vjetra imaju sve više udjela u proizvodnji energije, a prema procjenama u razdoblju od 10 godina solarna energija će doživjeti najveću ekspanziju. Također, vozila koja se pokreću na električnu energiju postaju sve popularnija.

“Dugoročno, za otprilike 40 godina, nafta će praktično biti besplatna zato što ćemo imati veliki broj zamjena za fosilna goriva. Svijetu neće nedostajati nafte, svijet već sada ima previše nafte”, tvrdi Mauldin.

Mouldin navodi kako se još uvijek ne zna hoće li će cijene nafte uopće rasti u narednom razdoblju obzirom kako trenutno u svijetu postoji previše zaliha nafte. Iako i budu rasle, 60 dolara najviša je cijena koju nafta u narednim godinama može doseći.