Vrijeme je da se kazne politički pokrovitelji kriminala i korupcije

Borba sa politički sponzoriranim organiziranim kriminalom i korupcijom, koja je u BiH očito započela odlučnom akcijom razbijanja kriminalne grupe okupljene oko Živka Budimira, vjerujemo da predstavlja početak procesa obračuna sa svim pokroviteljima i akterima sistemske korupcije i drugih oblika kriminala koji uništava državu BiH već gotovo 20 godina.

U svjetlu posljednjih dešavanja, SDP BiH želi još jednom dati podršku institucijama pravne države i dodatno ih podstači da nastave sa sličnim akcijama, bez obzira o kome se radilo, jer nedodirljivih nema i ne smije biti.

Materijala za istraživanje i procesuiranje ima jako puno.

Podsjećamo da je samo premijer FBiH Nermin Nikšić, prema nadležnim tužilačkim i policijskim organima u protekle dvije godine proslijedio veliki broj krivičnih prijava i dokumenata, koji ukazuju na brojne nezakonitosti.

Radi javnosti želimo istaknuti kako su tim prijavama i dokumentima obuhvaćene desetine osoba i njihovih političkih zaštitnika u brojnim zloupotrebama, kriminalnim privatizacijama i sticanju nezakonite imovinske koristi u slučajevima poput: Bosnalijek d.d. Sarajevo, Razvojne banke FBiH, Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo, Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče, Krivaje d.d. Zavidovići, Hidrogradnje d.d. Sarajevo, Konjuha d.d. Živinice, Vranice d.d. Sarajevo, Fabrike duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Energopetrola d.d. Sarajevo, Petrola d.d. Ljubuški, JP Željeznice FBiH d.o.o. i niza drugih preduzeća, ali i državnih institucija u kojima su uočene brojne nezakonitosti.

Reakcije pravosudnih organa, i pored niza urgencija u svim ovim slučajevima do sada su izostale.

Ovi i slični predmeti koji su prijavljeni od strane prije svega Financijske policije FBiH ali i drugih istražnih organa, godinama kupe prašinu po ladicama tužilaštava i podobnih tužilaca, koji nemaju hrabosti i volje da se sa ovim kriminalom uhvate u koštac.

Ovim putem ohrabrujemo prije svega kantonalna tužilaštva u FBiH, kao i sve druge istražne organe, da slijede primjer odlučnih tužilaca Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu.

Svi oni u SDP-u i njegovim ljudima imat će snažnu podršku u profesionalnom radu, a tko ne bude slijedio takvu politiku u SDP-u za njega više neće biti mjesta.

Mi nemamo dileme da BiH ne može napredovati dok se ne kazne svi odgovorni za dvodecenijsko pljačkanje građana.

Istovremeno, SDP nastavit će rad na reformi pravosuđa, kako bi se za sva vremena riješili problema montiranja procesa po političkoj liniji, te omogućili odlučan obračun sa kriminalom i vraćanje vjere u pravdu i pravnu državu građanima BiH, koji to zaslužuju i očekuju isuviše dugo.