Vrdoljak uvjeren da će Hrvatska postati energetski div

Norveški Spectrum koji 2D seizmikom istražuje podmorje Jadrana, i planira dobro zaraditi prodajom svojih podataka zainteresiranim naftašima, izjavio je u Splitu da su izgledi za pronalazak nafte i plina u Jadranu veliki.

“Rezultati petomjesečnog snimanja ukazuju na velike potencijale nalazišta plina i nafte duž cijele hrvatske strane Jadrana. Za sada je rano govoriti o količinama i vrijednostima nalazišta. No, svakako će Jadran zbog svoje male dubine biti zanimljiv globalnim naftnim i plinskim divovima, jer će eksploatacija biti daleko tehnički jednostavnija i jeftinija negoli eksploatacija u velikim dubinama kakve su, primjerice u Brazilu” kazao je direktor grupacije Rune Eng.

Ministar Vrdoljak pak kaže da su „realne šanse da Hrvatska postane energetski div regije, ako ne i Europe“, te već za travanj najavljuje objavu međunarodnog natječaja za eksploataciju nalazišta, piše Jutarnji.

Prema ministrovim riječima, država će, naime, prema podacima dobivenim putem “Spectrumovih” 2D snimanja na terenu od 12.000 km2 duž Jadrana provesti podjelu terena na blokove i otvoriti javno natjecanje za dobivanje dugogodišnjih koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu. Prve koncesije međunarodnim naftnim tvrtkama, kaže ministar, bit će dodijeljene 2015. godine, piše Jutarnji.

Nije baš jasno kako je ministar zamislio da međunarodni natječaj bude objavljen već u travnju. Spectrum će svoja snimanja obavljati do 1. ožujka, a već je jednom zatražio produljenje roka i povećanje opsega snimanja. Potrebno je neko vrijeme i za interpretaciju podataka, kao i za odabir modela suradnje koja bi se natječajem trebala ponuditi naftašima, te niza stručnih detalja. U ozbiljnim zemljama pripreme za natječaj traju i po godinu dana, a ozbiljni natječaji bivaju raspisani na period od pola godine, kako bi se tvrtkama dalo optimalno vrijeme da se kvalitetno pripreme.

Naftaški biznis nije šala, a ministru Vrdoljaku, čini se, to nitko nije objasnio.