Vrdoljak: Počinjemo novu eru u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj

Tvrtka Spectrum Geo slijedeći tjedan počinje seizmičko snimanje hrvatskog dijela Jadrana 2D tehnikom, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je danas na predstavljanju projekta ocijenio kako je njime počela nova era u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj, prenosi Business.hr.

Seizmički podaci su vlasništvo Vlade RH, a tvrtka Spectrum će ih u ime Hrvatske prodavati zainteresiranim naftnim kompanijama.
Ti će podaci naftnim kompanijama biti na raspolaganju do prvog tromjesječja iduće godine. Plan je da se međunarodni natječaj za naftne kompanije objavi u drugom kvartalu 2014. godine, rekao je Vrdoljak koji očekuje da će prve koncesije biti dodijeljene 2015.
“Počinjemo novu eru u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj, a cilj nam je da građani i hrvatsko gospodarstvo dobiju najjeftiniju moguću naftu i plin i nema razloga da tako ne bude”, rekao je Vrdoljak.
Danas u Hrvatskoj proizvodimo 65 posto prirodnog plina za naše potrebe i 20 posto nafte, a Vrdoljak je uvjeren da će nakon provedenog istraživanja, kada krene eksploatacija, Hrvatska biti izvoznik plina te sama proizvoditi puno veći postotak potrebne nafte.

Više na www.business.hr