Vrdoljak: Nepristojno je da nam Mađari predlažu tko će u ime Vlade pregovarati o Ini

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je nepristojnim da strana kompanija predlaže tko će u ime hrvatske Vlade pregovarati o Ini te je istaknuo da iz MOL-a vode medijsku kampanju protiv njega tražeći, prema navodima medija, njegovo micanje iz pregovora o Ini.

“Nije pristojno da nam strana kompanija može predlagati tko će voditi u ime Vlade pregovore”, rekao je Vrdoljak odgovarajući na upit kako komentira medijske navode da je vodstvo MOL-a odlučilo prekinuti pregovore o načinu upravljanja Inom sve dok je na čelu hrvatskog pregovaračkog tima ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak ističe da se pregovori vode na osnovu okvira za pregovore koji je donijela Vlada RH.
“Ne postoji ministar u Vladi koji bi drugačije vodio pregovore nego što ja danas vodim. Kolegama iz Mađarske očito je bilo puno jednostavnije pregovarati sa Sanaderom nego danas sa mnom, što mene ne čudi. U konačnici bi im predložio da se puno više počnu baviti razvojem Ine, zapošljavanjem, konkurentnosti, investicijama, sačuvanjem rafinerija, nego medijskom kampanjom protiv mene”, poručio je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara u Hidroelektrani Zakučac, kod Omiša, gdje je puštanjem u rad drugog agregata obilježen završetak druge etape rekonstrukcije te hidroelektrane.

Na upit ima li saznanja da se prijedlogom promjena u sustavu korporativnog upravljanja Inom predviđa ukidanje Odbora izvršnih direktora, kao što to navode neki mediji, ministar gospodarstva je kazao kako sada ne bi govorio o prijedlogu.

“Ja sam ga (prijedlog Nadzornog odbora) jučer dobio, nisam ga stigao ni pročitati s obzirom na obveze”, rekao je Vrdoljak napomenuvši da taj prijedlog treba ozbiljno pročitati.
“Ono što je moj stav i do kraja ću ga braniti je zaštita nacionalnih interesa, rafinerija, nova proizvodnja nafte i plina. Ina mora biti ono što je uvijek bila, a to je regionalni lider, svi smo ponosni na nju i ne dam tu Inu”, kazao je Vrdoljak.

Poručio je da će vrijeme pokazati što je u samom prijedlogu Nadzornog odbora.
“Inzistirat ću da se korporativno upravljanje mora promijeniti, jer očito do sada nije bilo dobro”, zaključio je Vrdoljak.

Ina je jučer objavila da je Nadzorni odbor te kompanije kvalificiranom većinom glasova usvojio prijedlog izmjena korporativnog upravljanja, koji će odmah biti upućen predstavnicima oba velika dioničara na razmatranje.

Kako su danas objavili neki mediji, pozivajući se na neslužbene informacije, prijedlog je da se u Ini ukine Odbor izvršnih direktora, a da njegove nadležnosti preuzme Uprava.

Naime, po sadašnjem modelu u Ini postoje dva upravljačka tijela – Uprava i Odbor izvršnih direktora.

Prema pisanju nekih medija, po novom bi se prijedlogu ukinula funkcija izvršnih direktora u Ini, koji su pod izravnim utjecajem MOL-a, i koji su Inom, zajedno s predsjednikom uprave Zoltanom Aldottom, upravljali, a kontrolu bi ponovno trebala preuzeti Uprava s tri hrvatska i tri mađarska člana, pri čemu Aldott više ne bi imao presudan glas u bitnim strateškim odlukama.

Izvor: www.croenergo.eu