Vlasti u BiH povećavaju akcize na naftne derivate?

Ideja o povećanju akciza na naftne derivate stara je najmanje dvije godine, a o njoj je ozbiljno razmišljala i Vlada FBiH na čijem je čelu bio Nermin Nikšić.
Ključni faktor u određivanju cijene naftnih derivata u BiH jeste kretanje cijena sirove nafte, odnosno kretanje cijena naftnih derivata u rafinerijama. BiH nema vlastite izvore nafte, niti postoje značajnije rezerve naftnih derivata, pa svako poskupljenje sirove nafte na burzama skoro uvijek osjete i obični građani.
No, na maloprodajnu cijenu utječe i visina poreza i akciza koje ubire država.
Trenutno, za litar nekog goriva građani BiH plaćaju 17 posto PDV-a. Osim PDV-a, za svaki litar kupljenog goriva građani izdvoje i 0,15 KM za putarinu, odnosno 0,30 KM (dizel) ili 0,35 KM (benzin) na ime akciza, te 0,10 KM za izgradnju autoputeva.
Vlasti u FBiH su se i ranije znale dosjetiti da probleme u državnim poduzećima rješavaju nametima na gorivo. Tako je da bi se saniralo stanje u Terminalima FBiH, odlučeno da se iz cijene svakog litra izdvaja jedan fening za ovu namjenu.
Pojednostavimo. Ako na nekoj benzinskoj pumpi nalijete 10 litara dizela po cijeni od 2 KM po litru, u državni budžet ukupno uplatite 9 KM.
Prema najavama, entitetske vlade namjeravaju povećati naknadu za izgradnu autoputeva. Iako na sastanku nije potvrđeno o kolikom povećanju se radi, najvjerovatnije će naknada biti uduplana, odnosno iznositi će 20 feninga po litru.

Izvor: www.klix.ba