Vlada RH priprema arbitražu protiv MOL-a

Nakon što je MOL pokrenuo postupak arbitraže protiv države pred međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, Poslovni dnevnik doznaje da arbitražni postupak priprema i hrvatska strana.

Poslovni, pozvavši se na dobro upućenog sugovornika bliskog Vladi, piše da će uskoro biti objavljeno pokretanje arbitraže, za koju je već sve spremno. MOL-u će Vlada u tom postupku osporavati protuzakonito upravljanje Inom, kao i neizvršavanje niza obveza iz dioničarskog ugovora, koje je morao provesti, kao što je modernizacija rafinerija.

Ako obje strane krenu u arbitražne postupke pregovori postaju suvišni, odnosno smisla ima tek pregovarati o civiliziranom rastanku.

MOL navodno signalizira da će od svoje arbitraže odustati ako Hrvatska popusti oko inzistiranja na promjeni modela korporativnog upravljanja, što je za državu osnovna stvar u pregovorima. Iz više izvora čuje se da MOL-ove najave prodaje Ininih dionica nisu blef.

Početkom tjedna MOL-ov Nadzorni odbor zauzeo se za ubrzanje zaključenja pregovora, koji bi po MOL-u trebali biti zaključeni do Božića.  Poslovni piše da ne uspije li se u tom roku pronaći zajednički jezik, MOL će zaista pokrenuti prodaju Ininih dionica.