Vlada RH pokreće pregovore s MOL-om

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i Mladen Pejnović, ravnatelj Ureda za upravljanje državnom imovinom, pokrenut će pregovore s MOL-om kako bi preispitali ključne ugovore potpisane od 2003. do 2009. godine.

Za to ih je ovlastila Vlada RH, a cilj je pregovora “uspostavljanje novog modela na temelju ravnopravnih odnosa temeljem veličine dioničkih udjela pojedinih dioničara”, piše Večernji list.

“Treba s MOL-om dogovoriti budućnost Ine te otvoriti pregovore o prošlosti” kazao je Vrdoljak.

U okviru za pregovore, koji je izglasan na Vladi, taksativno su istaknuti gubici Ine koji su jedan od argumenata za žurno preispitivanje postojećeg modela upravljanja iz 2009.

Vlada želi promijeniti i ugovornu obvezu prema kojoj bi preuzimanjem tvrtke Prirodni plin Vlada na sebe preuzela gubitke od nekoliko milijardi kuna zbog neusklađenosti otkupnih i prodajnih cijena s tržišnima.

MOL-u zamjeraju i neulaganje u rafinerije Rijeka i Sisak. Sve su to razlozi za energetsku nesigurnost Hrvatske, a energetska sigurnost nacionalni je strateški interes, jasno je iz odluke Vlade. Vrdoljak i Pejnović definirat će strateški značaj Ine, utvrditi uvjete pod kojima je strateški ulagač MOL stekao vladajući položaj u Ini te ocijeniti izvršenje MOL-ovih ugovornih obveza i prihvaćenih poslovnih ciljeva.

Inicijativu Vlade podržao je najveći Inin sindikat Inaš komentirajući da je Vlada konačno shvatila da je stanje u kompaniji alarmantno, na što su oni prosvjedima višekratno upozoravali.