Vlada i MOL u povoljnijem ozračju

Nakon gotovo tri sata pregovaranja strateški partneri u Ini, Vlada i MOL u kratkim su izjavama dali naslutiti da bi se dogovor o budućem upravljanju Inom ipak mogao postići, javlja Večernji, a prenosi energetika-net.com.

Hrvatska strana ne odustaje od svog uvjeta, a taj je promjena načina korporativnog upravljanja Inom što je ponovno istaknuo i šef hrvatskog pregovaračkog tima Ivan Vrdoljak. Napomenuo je da se u paketu otvorenih točaka može raspravljati i pojedinačno, no kako nikakav dogovor neće biti formaliziran bez utanačenja točke o korporativnom upravljanju.

“Razradit ćemo točku po točku, temu po temu, i onda pokušati zaključiti paket s kolegama iz MOL-a. Također očekujemo da će kolege, kroz stručne timove koje ćemo formirati u sljedećih nekoliko tjedana, prezentirati svoj prijedlog strategije razvoja Ine kao regionalne kompanije i novi model korporativnog upravljanja kako bismo onda imali dobru podlogu za sljedeće pregovaračke krugove”.

Na sastanku je bilo riječi o istraživanju i proizvodnji, a MOL je iskazao spremnost povećati svoje aktivnosti na ovom teritoriju. “Uspjeh Ine u interesu je MOL-a. Zadovoljni smo, stoga, što je današnji sastanak na kojem se razgovaralo o budućnosti Ine bio utemeljen na racionalnom stavu te što je plan razvoja istraživanja i proizvodnje također bio raspravljen.

Danas smo imali i mogućnost da raspravimo hitnu potrebu ishođenja potrebnih dozvola za istraživanje i proizvodnju. Sukladno našem poslovnom planu, dobijemo li potrebne dozvole na vrijeme, Ina će biti u mogućnosti proizvoditi dodatnih 4300 barela dnevno u kratkom roku, što može biti povećano na 9000 barela dnevno u srednjem roku. Ovo povećanje proizvodnje od 10% do 20% također bi značilo i nekoliko stotina milijuna kuna dodatnog, izravnog ili neizravnog doprinosa hrvatskom gospodarstvu.

Vodeći se današnjim sastankom, spremni smo ubrzati nastavak pregovora” dodao je József Molnár, član Nadzornog odbora MOL-a.