Vlada FBiH sprema platformu za pregovore sa “Shellom”!

Vlada Federacije BiH sprema pregovaračku platformu za razgovore sa naftnom korporacijom „Shell“ u vezi sa eksploatacijom nalazišta nafte u BiH, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Erdal Trhulj, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH.

Prema njegovim riječima, u toku je priprema tendera za izbor konzultanata u pregovorima, obzirom da se radi o pregovorima za historijski ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte u BiH!

Naftna kompanija „Shell“  još je u rujnu 2011. Vladi FBiH iskazala zanimanje da dobije koncesiju, te je potpisan i memorandum o suradnji.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o proglašenju Ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i plina u Dinaridima strateškim interesom. Trhulj je za NAP kazao da su na posljednjoj sjednici Vlade ministarstva dobila zaduženja uraditi nekoliko pravilnika i urede tu oblast, jer do sada nije postojala ova djelatnost u Federaciji.

– Vlada je dala suglasnost za raspisivanje tendera za konzultanta za pregovore, a koliko znam prevodi se tender i premijer Vlade je ovlašten za potpisivanje svih akata. Onaj tko bude pregovarao mora imati pravni okvir za pregovore. Zaduženo je da Ministarstvo okoliša da donese pravilnike o utvrđivanju naknada za zaštitu okoliša za tu djelatnost, jer mi toga nismo imali – kazao je Trhulj.

Također, ministar Trhulj pojašnjava da prije samog potpisivanja ugovora sa Shellom BiH mora donijeti niz propisa i urediti tu oblast.

– Ministarstvo financija mora u roku od 40 dana donijeti fiskalnu politiku za tu oblast, jer nije samo koncesija na čemu se zarađuje nego i porez na dobit. Kod nas je on 10 posto, ali nismo imali eksploatacije nafte, a u zemljama koje se bave proizvodnjom i eksploatacijom nafte porez na dobit se kreće oko 50 posto, pa iz tog razloga je zaduženo Ministarstvo financija da to pripremi – dodao je Trhulj.

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije zaduženo je donijeti uredbu koja je propisana zakonom koja treba uraditi pravni okvir za zaključivanje ugovora o koncesiji.

– I Ministarstvo rada i socijalne zaštite zaduženo je donijeti pravilnik o zaštiti na radu za ovu oblast, jer je specifična i do sada je u Federaciji nije bilo. Time bi se stvorili svi preduvjeti, a sami pregovori su u nadležnosti Komsije koja treba raspisati tender te izabrati konzultante i početi pregovore – dodao je Trhulj.

Izvor www.nap.ba.