Vlada CG utvrdila prijedlog ugovora sa Energean Oil & Gas

PODGORICA – Ministarstvo ekonomije Crne Gore je, poslije nekoliko najava, usuglasilo Prijedlog ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljikovodika u podmorju Crne Gore za blokove 4219-26 i 4218-30, Prijedlogom ugovora o zajedničkim operacijama i Prijedlogom ugovora o računovodstvu, sa kompanijom Energean Oil&Gas.

O prijedlozima ugovora se izjasnila i Vlada Crne Gore, pa će oni biti dostavljeni Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje.

Na tender za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljikovodika u crnogorskom podmorju ponude su dostavila tri konzorcija, od po dvije kompanije. Ponudu su dostavili konzorciji koje čine američki Marathon Oil Corporation i austrijski OMV, talijanski Eni i ruski Novatek, kao i grčki Energean Oil&Gas i britanski Mediterranean Oil&Gas.

Crnogorska država bi trebala dobiti 60 do 65 posto profita od proizvodnje nafte i plina. „Kada je riječ o raspodjeli profita, definirano je da 15 posto profita od ove djelatnosti budu budžetska sredstva, a 85 posto ide u fond namijenjen razvoju, odnosno to će biti novac svih građana“, kazao je nedavno pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević. SEEbiz