Velike geostrateške igre sa energentima

milorad-dodik1BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vjeruje da je moguće da do Srpska dođe direktan tok plina iz Rusije, kako god se plinovod zvao.

Dodik je rekao da EU ruši „Južni tok“ jer je izgradila „Sjeverni tok“ na istoj bazi, na gotovo istim izvorima gdje je trebalo ići ruski plinovod, te da je na istim principima taj plin već distribuiran u Njemačkoj.

„Pošto se duže vrijeme govori o tome što će biti sa EU, bit će jak onaj koji ima energetski resurs ili tranzitni resurs. Ako nemate sigurne izvore tog resursa onda ste ugroženi, niste suvereni. Očigledno je to velika strategija o kojoj malo ko govori„, ocijenio je Dodik za Radio Republike Srpske.

On smatra da su u pitanju velike geostrateške igre i da je riječ o „pakovanju svijesti budućih par vijekova“.

„Pakovanje podrazumijeva kako ovladati energetskim resursima i kako, ako ne možete ovladati izvorima, ovladate tranzitnim tokovima. U suštini će vladati onaj koji bude imao izvore i koji bude imao tranzitne tokove“, rekao je Dodik.

On je naveo da su poznate činjenice da su resursi nafte u svijetu na izdisaju, da se govori o periodu od 30 do 40 godina, što znači da će, ukoliko se ne nađe neka nova neočekivana količina, svi pogoni koji se zasnivaju na tom energentu morati prebaciti na neki drugi, kao što je plin.

„Poznato je da zemlje euroazijske zone – Rusija, Azerbajdžan, Iran i druge imaju najveće poznate količine plina na svijetu i da oni žele od toga, naravno, imati koristi, a ne kao što je u nekim zemljama sada bogatim naftom, koje su ostale siromašne, a samo velike multinacionalne kompanije imale su korist“, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska, razumijevajući te tendencije, gotovo na samom koncipiranom projektu „Južni tok“, zamolila ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uključi u taj projekt, što se i dogodilo.

„I to će ostati za neko buduće vrijeme. Vjerujem da je moguće doći do nečega što se zove direktan tok iz Rusije, kako se god on zvao“, rekao je Dodik. Srna