Uzorci iz Posavine pokazali kako je riječ o nafti dobre kvalitete

Jadran Naftagasu odobren je nastavak istraživanja nafte na teritoriju Republike Srpske do 2019. i ako rezultati istraživanja potvrde komercijalne rezerve nafte, kompanija NIS će o tome pravodobno obavijestiti javnost, potvrđeno je iz Naftne industrije Srbije.

To je komentar NIS-a na informacije da su analize uzorka od 5000 tona nafte završene te da su potvrdile kako je riječ o sirovoj nafti dobre kvalitete koja se može eksploatirati, uz to što još treba utvrditi ima li je u dovoljnim količinama.

Kompanija NIS bavi se istraživanjem nafte na teritoriju RS-a i za tu namjenu je zajedno s ruskom kompanijom Zarubežnjeft krajem 2010. osnovano zajedničko poduzeće Jadran Naftagas.
“Glavni zadatak i cilj Jadran Naftagasa je otkriti komercijalne rezerve nafte i tek potom početi komercijalnu proizvodnju na teritoriju RS-a”, naglašeno je za Anadoliju iz NIS-a, prenosi Večernji. Riječ je o bušotini u Obudovcu, u Bosanskoj Posavini.naftnerafinerije

Inače, bušenje u Obudovcu izvodi poduzeće Jadran Naftagas, zajedničko poduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije Zarubežnjeft, a radove su započeli krajem svibnja 2013. Poduzeće je još 2011. s resornim ministarstvom RS-a sklopilo ugovor o koncesiji za istraživanje i korištenje nafte i plina na razdoblje od 28 godina, od kojih tri za istraživanje, a 25 za eksploataciju.

Ugovorom se Jadran Naftagas obvezao da će na osnovi usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i plina na teritoriju RS-a investirati 229 milijuna dolara, s tim da će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 milijuna, a za fazu eksploatacije 188,3 milijuna dolara ako se dokažu rezerve. Do kraja 2015. trebao bi biti potpisan ugovor o koncesiji i za istraživanje te eksploataciju nafte i plina na području FBiH, a početkom 2016. će uslijediti i prva istraživanja na terenu.