UVOZ IZ ALBANIJE: U Bosnu stiglo 2.000 tona nafte sumnjivog porijekla

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH upozorila je policijske agencije u BiH da je preko luke Ploče u BiH uvezeno 2.000 tona dizela D2 iz robnih rezervi Albanije, ekskluzivno saznaje „EuroBlic“.

Prema saznanjima „EuroBlic“-a, spornu naftu uvezla je firma iz Federacije BiH, koja ostvaruje višemilionski profit trgovinom nafte i naftnih derivata.

Obzirom da postoji opravdana sumnja da bi ova nafta izrazito lošeg kvaliteta mogla završiti na crnom tržištu i na benzinskim pumpama širom BiH pod oznakom „EuroDizel 4“ očekivala se detaljna istraga sigurnosnih agencija u BiH, ali je u startu došlo do opstrukcije.

Nafta stara nekoliko decenija kupljena je po mizernoj cijeni iz robnih rezervi Albanije, a informacija OSA, kako otkriva izvor „EuroBlica“, dostavljena je pod oznakom „tajno“ Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Međutim, opstrukcije unutar ove policijske agencije istragu su okončale u rekordnom vremenu, tako da se nije ni krenulo u detaljniju provjeru informacije.

– Iako se pokušalo u nekoliko navrata provjeriti gdje je završila ova nafta inspektori SIPA su dobili instrukcije da sve dobijene informacije jednostavno upišu u zajedničku bazu podataka kojoj imaju pristup službenici SIPA iz regionalnih kancelarija u BiH, uz objašnjenje da će se u detaljniju istragu krenuti ukoliko se pojavi „još neka informacija sa terena“. Ovakav način rada govori da je odmah u startu napravljen zid kroz koji se nije moglo proći – navodi izvor „EuroBlica“ blizak sigurnosnim agencijama BiH.

Informaciju gdje je završilo 2.000 tona nafte iz robnih rezervi Albanije, pokušali smo prvo provjeriti u poduzeću „Luka Ploče“. U ovom poduzeću, koje je pod kontrolom Hrvatske, kratko su nam odgovorili da se za detaljnije informacije kada je u pitanju uvoz naftnih derivata obratimo firmi NTF Ploče (Naftni terminali Federacije BiH op.a.) koja je pod kontrolom BiH. Iako smo poslali upit NTF do danas nismo dobili odgovor o tome koja je firma iz BiH uvezla spornu naftu.

Zid šutnje je i kada su u pitanju zvanični odgovori iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Propusti

Uvoznici goriva u BiH, za razliku od zemalja EU i regiona, nemaju zakonsku obvezu da uvezeno gorivo skladište na terminalima, kao što je to slučaj u zemljama okruženja, poput Hrvatske i Srbije.

To praktično znači da kada cisterna sa uvoznim gorivom pređe granični prjielaz, ona može direktno ići na benzinsku stanicu bez prethodne kontrole kvaliteta goriva koje je uvezeno.

Dosadašnja praksa u BiH pokazuje da ovakav princip kontrole ostavlja previše slobodnog prostora za malverzacije.

Optima grupa: Porast uvoza dizela u BiH

Dubravka Gajić, portparol „Optima grupe“, u čijem sastavu je jedina rafinerija u BiH, izjavila je za „EuroBlic“ da je u prvih šest meseci ove godine uvezeno 9 posto više naftnih derivata nego u istom periodu prošle godine.

– Od toga, značajno se povećao uvoz dizela, koji je veći za 16 posto. Ukoliko to pretvorimo u broj auto-cisterni, dolazimo do pokazatelja od preko 2.000 uvezenih auto-cisterni više nego u prvih šest mjeseci prošle godine – objasnila je portparol „Optima grupe“.

Dodaje kako je za uvoz naftnih derivata u BiH dovoljno posjedovati samo certifikat o usklađenosti sa standardom i da roba odgovara carinskoj tarifi robe koja se uvozi, čime je zadovoljena zakonska norma.

Gajićeva ističe i činjenicu da kada cisterna sa uvezenim naftnim derivatima pređe granicu, slijedeća destinacija je benzinska stanica, pa tako proizvod, odnosno nafta bez dodatne provjere dolazi do krajnjeg korisnika. Na ovaj način veliku štetu trpe građani zbog nekvalitetnog goriva koje sipaju u vozila.

Za razliku od BiH, zemlje regiona osigurale su svoja tržišta, budžete i svoje građane uvođenjem obvezne kontrole uvoznih naftnih derivata.

Piše: Nikola Morača www.blic.rs