Ušteda goriva – 10 načina uštede goriva

Bilo da vozite hibridno vozilo ili neki teški džip, šansa da pređete još po koji kilometar više sa litrom sipanog goriva uvijek je primamljiva. Pogotovo danas, kada je gorivo preskupo, svako razmišlja o uštedi!

Odavno je dokazano da je ugradnja plina na vozilo više nego isplativa investicija. Pored isplativosti u novcu, ova investicija se isplati i ekološki, jer plin daleko manje onečišćuje okoliš nego teška goriva poput benzina i dizela.

U ovom stoljeću, plinski uređaji i ta vrsta tehnologije napredovali su mnogo više nego što možemo da zamislimo. Od venturi sustava koji je imao mnogo nedostataka i problema, došlo se do direktnog i tečnog ubrizgavanja, maksimalnog iskorištenja energije goriva i uštede preko 100% uz povećanje snage. Uređaji se ugrađuju u komercijalna vozila, putnička i teretna i na sve vrste motora (benzin-dizel). Na kamionima se posebno isplati ugradnja plina. Po samo jednoj većoj turi može se desiti da se uređaj isplati.

Pored auto plina, treba spomenuti i HHO (vožnja na vodu). Ovi sustavi još uvijek nisu usavršeni i popularni kao plinski, ali su sastavni dio naše budućnosti i očekivanja su velika.

Što se tiče uštede na primarnim gorivima (benzin-dizel), dat ćemo Vam deset savjeta kako da štedite.

Poznato pravilo za najbolju uštedu je: Ujutro kada ustanete upalite svoj automobil, ostavite ga da radi ispred kuće i posle napornog dana ga ugasite. Tada je za cijeli dan potrošio samo par litara…

Šalimo se naravno! Počet ćemo sa osnovnim pravilom:

Vozite polako!

Kada vozite svoje vozilo sa visokim okretajima i brzo, potreba za gorivom također raste. Probajte svoje vozilo voziti na srednjim i niskim okretajima. Kada ste na auto putu, također nema potrebe da jurite. Prvo, sporijom vožnjom ćete smanjiti mogućnost za prometnu nezgodu, a drugo, uštedjet ćete svoje gorivo i sigurno ćete stići na odredište. Kod novijih automobila postoji i opcija “Cut off” koja je pravljena da uštedi što više goriva. Kada ste u brzini, idete nizbrdo i pustite gas, kompjuter gasi dizne i na taj način prestaje potrošnja goriva. Ranije je ovaj sustav radio samo na nizbrdicama, dok kod novih sustava reagira u milisekundama i koristi svako puštanje papučice gasa da prekine ubrizgavanje goriva.

Provjerite tlak u gumama

Ispumpane gume su jedan od najčešće ignoriranih problema koji izazivaju povećanje potrošnje goriva. Gume gube vremenom tlak (oko 1psi mjesečno) i uslijed pada temperature (oko 1psi na svakih 5 stupnjeva manje). Ispumpane gume također stvaraju i veći otpor (trenje) prilikom kotrljanja, što opterećuje motor i dovodi do većeg izgaranja goriva da bi vozilo moglo da ide. Zato je potrebno jednom mjesečno provjeravati tlak u gumama. Tlak se provjerava dok su gume hladne, jer zagrijana guma, zajedno sa zagrijanim zrakom, daje lažan tlak. Tlak u gumama je različit od vozila do vozila i od namjene do namjene pa je najbolje konzultirati se sa vulkanizerom ili pročitati u priručniku.

Provjeravajte redovito filter zraka

Zaprljan filter za zrak ograničava dotok zraka u motor, što šteti performansama i ekonomičnosti. Filter za zrak se lako provjerava i mijenja. Kada ga izvadite iz kućišta, podignite ga ka suncu i ukoliko ne vidite svjetlost da prolazi kroz njega filter je prljav i treba ga promijeniti.

Pažljivo ubrzavajte

Naglo startanje i potpisivanje vozila su samo dodatni troškovi. To opet ne znači da treba da se vučete. Ukoliko koristite automatski mjenjač, vozite polako, tako da mjenjač može ranije prebaciti u slijedeću brzinu i zadrži manji broj okretaja. Kada koristite manualni mjenjač, nemojte puštati motor da se guši na malim okretajima ukoliko mu je potrebna snaga, već ga prebacite u prethodnu brzinu. Gledajte ispred sebe i dobro procijenite stanje, jer ukoliko naglo ubrzate pa treba odmah nakon toga naglo usporiti, samo bespotrebno trošite gorivo i kočnice.

Vozite kao kamioni

Vjerojatno ste primijetili da automobili u gužvama stalno ubrzavaju i usporavaju, dok kamioni idu lagano i drže malu, ali konstantnu brzinu. To omogućuje manji i jednak broj okretaja bez oscilacija. Takva vrsta vožnje najviše štedi velikim i teškim vozilima, ali može imati odraz i na mala.

Uživajte u prirodi

Isključite klimu, otvorite prozore i uživajte u zraku. To može da bude toplije, ali će uštedjeti mnogo goriva kada se vozite polako i kada ste u gužvi. Kada vozite brzo i na otvorenom putu, klima se isplati, jer sa zatvorenim prozorima i krovom vozilo pravi mnogo manji otpor.

Odustanite od “BLING-BLING” fazona

Nove i veće felge sa tankim gumama mogu da izgledaju cool i povećaju upravljivost. Ali ako su gume šire od tvorničke, velika je šansa da će se stvoriti veći otpor prilikom kotrljanja i povećati potrošnja goriva. Zato, ukoliko kupite nove felge, zadržite stare. Kada idete na duže putovanje, tvorničke gume će Vam pružiti udobniju i ekonomičniju vožnju.

Očistite svoj automobil

Izbacite iz automobila nepotrebne stvari i olakšajte ga što više možete, jer što je auto teži veća je i potrošnja goriva.

Birajte manje ili hibridno vozilo

Ukoliko kupujete novo vozilo, procijenite koliko Vam je potrebno i za što Vam je potrebno. Manja i lakša vozila su danas sigurnija i prostranija nego ranije, a važe i za male potrošače. Ako ranije niste razmišljali o hibridnim vozilima, a imate novac da ih priuštite, možda je vrijeme da počnete.

Izbjegavajte da vozite

Ovo zvuči smiješno, ali ukoliko imate direktan prijevoz negdje, iskoristite ga. Dali je u pitanju autobus, vlak ili neko drugo prijevozno sredstvo, svakako je jeftinije nego da vozite sami. Vožnja bicikla ili pješačenje je recimo dobro za vaš novčanik i zdravlje.

(auto.omladina.net)