USKOK pozvao predstavnike MOL-a na razgovor

USKOK je u petak ušao u Inu i glavnom izvršnom direktoru MOL Grupe Józsefu Molnáru i predsjedniku NO-a MOL-a Györgyju Mosonyiju uručio pozive za obavijesne razgovore u sklopu istrage koju USKOK vodi zbog kaznene prijave koju je Hanfa podigla prije dvije godine-prenosi portal www.energetika-net.com.

U USKOK su pozvani i predsjednik Uprave Zoltán Áldott i član Uprave Ferenc Horváth.

Cijela priča ima veze sa načinom na koji je MOL stjecao dionice Ine nakon isteka javne ponude 2011. godine, a kaznenu prijavu je svojedobno podnijela HANFA. MOL je sredinom prosinca 2010. objavio opću ponudu za kupnju dionica Ine po cijeni 2.800 kuna, te je na taj način krajem siječnja 2011. pod kontrolom imao ukupno 47,26% dionica Ine. U svibnju iste godine MOL je objavio da je još 1,6% dionica Ine predmet opcijskog sporazuma, što znači da je tu količinu dionica kupio od nepoznatih investitora na Zagrebačkoj burzi.

Tada je HANFA izvijestila da je protiv MOL-a podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo manipulacije tržištem i prijevare u gospodarskom poslovanju. U HANFA-inom rješenju stoji da je MOL manipulirao tržištem dajući obmanjujuće signale u smislu cilja stjecanja dionica, a nakon završetka privatne ponude kupovao je dionice po znatno višim cijenama, od 3.650 kn do 4.016 kn.

To je navelo HANFA-u na zaključak da je osnovni cilj mađarske kompanije od početka bilo stjecanje natpolovičnog udjela u Ini, što nije objavljeno prilikom objave inicijalne javne ponude. MOL je pak u svojoj ponudi tvrdio da dionice kupuje kako bi radnicima dao priliku da ostvare dobru cijenu. Prema Zakonu o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala za takva djela propisana je kazna zatvora od jedne do pet godina.Ako se dokaže sumnja da su pojedinci počinili prijevaru u gospodarskom poslovanju prijeti im kazna zatvora od jedne do osam godina. MOL je 2011. odbacio sumnje o nezakonitom stjecanju dionica.