USKOK istražuje dobavu nafte u Ini

Prema vijesti koju su objavili Bloomberg i Jutarnji list, INA je pod istragom USKOK-a zbog potencijalnih malverzacija oko cijene nafte.

USKOK je ušao u Inu i zatražio detaljne podatke o kupnji nafte u protekle četiri godine (od lipnja 2009. do prosinca 2013.), koji uključuju imena dobavljača, cijene i formule izračuna cijena, a zbog sumnje da se nafta kupovala po pretjerano velikim cijenama u odnosu na one koje su tada vladale na tržištu.

Navodno, USKOK je zatražio podatke od Ine nakon što je zaprimljena potpisana predstavka jednog djelatnika te tvrtke u kojoj se tvrdi da postoje ozbiljne sumnje oko kupovne cijene nafte za potrebe hrvatske naftne tvrtke u većinskom vlasništvu mađarskog MOL-a.

Prema istoj predstavci, nafta koju je MOL kupovao za Inu, hrvatska tvrtka je plaćala skuplje od nafte koju su Mađari nabavljali za svoje potrebe, piše Jutarnji.

Iz Ine su na upit Bloomberga oko istrage poručili kako je kupovina neprerađene nafte već bila provjeravana od strane različitih revizorskih kuća, te da je nafta nabavljena u skladu s ‘najboljom poslovnom praksom’.

Inače, Uprava Ine dosad je odbijala i nadležnom hrvatskom Ministarstvu gospodarstva dati podatke o cijenama po kojima je kupovana nafta za tu tvrtku preko mađarskog MOL-a, njezina većinskog vlasnika. Mađari su te informacije čuvali kao najstrožu poslovnu tajnu.

Primjerice, nitko od hrvatskih direktora Ine nije mogao dobiti te podatke, a nedavno su Mađari odbili i isti zahtjev ministra Ivana Vrdoljaka. Te podatke prvi je puta zatražio bivši NO na čelu s Davorom Šternom, no ni oni podatke nisu mogli dobiti.

Inini sindikati SING i EKN priopćenjem ističu da ako je netko oštetio Inu nezakonitim radnjama za to i odgovara pred nadleženim institucijama.