Uprava NTF-a radnicima dijeli otkaze

Uprava “Naftnih terminala FBiH” (NTF) Ploče počela je prije nekoliko dana dijeliti otkaze radnicima, među kojima je i predsjednik Radničkog vijeća NTF-a Ante Nikolac.

Iz izvora bliskih kompaniji AVAZ doznaje da je uručen otkaz radniku Zoranu Ljubanu, dok će sud u Metkoviću razmatrati odluku za Nikolca.

Ovo je potvrdila i Vesna Gradac, sindikalna povjerenica u NTF-u, koja je ogorčena potezima nove uprave.

– Svi smo ogorčeni. Nova uprava odlučila je ići đonom na radnike. Svi smo mislili da će biti bolje, a oni su počeli donositi nezakonite odluke. Ne znamo samo po čijim naredbama. Ovdje se, izgleda, radi o tome da neko želi uništiti firmu, jer rezervoari mjesecima zjape prazni – kaže Gradac.

Ustvrdila je da nova uprava od svog dolaska, prije mjesec, nije uradila ništa.

– Nisu se ni milimetar pomakli, a svi imaju menadžerske ugovore. S druge strane, radnici su godinama na minimalcu. Ko god dođe u firmu, samo krade. Svi su se od NTF-a oparili, a niko ništa ne radi. Opet se dovode novi advokati koji firmu koštaju na desetine hiljada KM – kaže Gradac.

Kriju ključeve

Ferid Džihanić, predsjednik Uprave NTF-a, kaže za “Avaz” da je postupio po odluci prethodne uprave.

– Ovi radnici ranije su dobili otkaze, a mi smo ih potvrdili. Riječ je o radnicima koji su za vrijeme održavanja štrajka vršili određene opstrukcije. Nikolac je sakrio ključeve od cisterne, a Ljuban nije dao kamionima da ulaze na utovar – kaže Džihanić.