Umjesto dogovora nova Uprava NTF-a dijeli otkaze!

Iako je bilo pozitivnih signala nakon dolaska nove Uprave Naftnih terminala Federacije Ploče oko rješavanja spora s radnicima, situacija se niti koraka nije pomjerila prema naprijed.
Tvrtka koja godinama puni novinske stupce, ali nažalost ponajviše po aferama i blago rečeno čudnim poslovnim odlukama, čini se kako će i tekuću godinu završiti u tom tonu. Naime, posljednji problemi u ovom poduzeću nastali su kada Skupština NTF-a nije željela s radnicima potpisati novi kolektivni ugovor, pa su ovi stupili u štrajk. I umjesto da nova Uprava donese određeno osvježenje, uključi se u pregovore, kako nam prepričava naš izvor blizak NTF-u, oni su jednom radniku uručili izvanredan otkaz dok su drugog (visokorangiranog predstavnika radničkog vijeća) tužili te se ročište očekuje idući tjedan.

Nezakonita odluka

Prema istom izvoru, radnici su ogorčeni ovakvim ponašanjem Uprave, od koje su ipak očekivali drukčiji pristup. Uz to, Dnevni list došao je u posjed pisma koje je Vesna Gradac, sindikalna povjerenica EKN-a, uputila Upravi NTF-a u kojem navodi kako je zatečena i užasnuta otkazom koji je dobio jedan radnik, o čemu je obavijestila predsjednika SS-a EKN-a.
– Osobno smatram da Uprava nije bila dovedena pred gotov čin jer ste imali mogućnost ne donijeti odluku o otkazu radniku (za koju ste i sami rekli da nije Vaša inicijativa), tim više što imam informaciju da ste upozoreni od pravnika u društvu da je takva odluka nezakonita. Dakle, niste trebali niti smjeli nastaviti pogrešnu poslovnu politiku bivšeg predsjednika Uprave koja je uvelike nanijela štete po NTF, stoji u pismu. Nadalje, naglašava kako su na ovaj način napravili najgori mogući korak koji su mogli napraviti, tj. radnicima su prenijeli jasnu i potpuno pogrešnu poruku – nova Uprava ide đonom na radnike.

Što je interes vlasnika?

– Nakon ovog čina postavlja se pitanje: čemu promjena Uprave? Efekt nam je poznat: umjesto ranije dva, sad tri menadžerska ugovora na teret NTF-a – a radnici na “minimalcu”. Što je još u pozadini??? Nažalost, premda sam iskreno željela vjerovati u suprotno, zaključujem da je nova Uprava nastavila provoditi, po mom osobnom i mišljenju većine radnika, posve pogrešnu poslovnu politiku vlasnika kapitala. Smatram da se radi o određenoj interesnoj skupini koja svoje osobne interese stavlja ispred interesa vlasnika kapitala i, što je za nas najvažnije, ispred interesa radnika NTF-a, ističe se u pismu. S obzirom na sve to, Gradac se pita koji je zapravo interes vlasnika kapitala u odnosu na NTF, jer događanja u zadnjih četiri, pet godina jasno upućuju na zaključak da se ne radi o neznanju vođenja tvrtke, već o namjeri uništenja iste. Na kraju, ipak poziva novu Upravu da povuče odluke o otkazu te hitno definira datum potpisivanja novog kolektivnog ugovora kako bi se prekinuo štrajk i krenulo u popunjavanje praznih kapaciteta.

Izvor: www.dnevni-list.ba