U Sibiru otvorena najveća platforma na svijetu

Na ruskom dalekoistočnom nalazištu je 27. lipnja 2014. u okviru projekta Sahalin-1 podignuta najveća naftna platforma u Rusiji, visine nebodera od 50 katova. Dioničari projekta su američki ExxonMobil, ruski Rosneft, japanski SODECO i indijski ONGC.

Platforma bez premca

U okviru projekta Sahalin-1 puštena je u rad platforma Berkut na nalazištu Arkutun-Dagi na ruskom Dalekom istoku. Prema podacima koje je iznijela informativna služba najveće svjetske naftne kompanije Rosneft, jedne od nekoliko dioničara projekta, platforma je dugačka 105 m, široka 60 m, a s podnožjem je visoka 144 m, što se može usporediti s neboderom od 50 katova.  

Za vrijeme izgradnje, dostave i montaže platforme oboreno je nekoliko svjetskih rekorda u ovom industrijskom segmentu, ističe informativna služba Rosnefta. Ukupna masa platforme zajedno s podnožjem iznosi preko 200 tisuća tona. To je najveći objekt takve vrste u svijetu. U dogledno vrijeme će na Berkutu biti pušteni u rad sistemi protupožarne zaštite i počinje useljavanje u stambeni modul. Planirano je da bušenje počne u jesen 2014., kada budu završene potrebne probe. Industrijalizacija ovog nalazišta omogućit će eksploataciju dodatnih 4,5 milijuna tona nafte u okviru projekta Sahalin-1.

Više na…