Tužilaštvo KS provjerava Kadića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo poduzelo je niz predistražnih radnji protiv generalnog direktora “Terminala FBiH” (TF) Rasima Kadića, a na osnovu krivične prijave koju je u decembru prošle godine protiv njega podnio član Nadzornog odbora TF-a Ibrahim Bećirbegović, potvrđeno je jučer “Dnevnom avazu” iz ove institucije.
Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS, rekao nam je jučer da Tužilaštvo provjerava sve navode iz krivične prijave protiv Kadića zaprimljene 7. decembra.
– Postupajući tužilac intenzivno nastavlja poduzimati sve mjere iz okvira svoje nadležnosti u cilju daljnjeg prikupljanja dokaza, a radi utvrđivanja eventualnog počinjenja krivičnog djela – rekao nam je Hamzić.
Naime, Bećirbegović u podnesenoj prijavi Kadića optužuje za zloupotrebu položaja i nesavjesno privredno poslovanje po nekoliko tačaka.
– Zloupotrebljavajući položaj generalnog direktora “Terminala Federacije” d.o.o. Sarajevo i predsjednika Skupštine zavisnog društva “Naftni terminali Federacije” d.o.o. (NTF) Ploče, počinio je više krivičnih djela – piše u prijavi protiv Kadića, koja je u posjedu našeg lista.
Ovom prijavom Rasim Kadić se sumnjiči i za prikazivanje lažnog prihoda od NTF-a Ploče iz dobiti za 2011. godinu, zatim za nenamjensko trošenje novčanih sredstava doznačenih od Vlade FBiH, za pogrešan izbor revizorske kuće i štetan ugovor o reviziji NTF-a Ploče za 2010. i 2011. godinu.