Turci zainteresirani za Naftni terminal Ploče

Dugoročno ulaganje u energetske projekte u Bosni i Hercegovini je vizija predstavnika internacionalne turske kompanije „Yesenerji“ koju je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu primio premijer FBiH Nermin Nikšić.

Direktor ove kompanije Melih Tarioglu upoznao je federalnog premijera o namjerama da se investicijski uključe u neke od projekata, kao  i do sada prikupljenim informacijama o eventualnim ulaganjima.

Poseban fokus turska kompanija stavlja na Naftne terminale FBiH u Pločama, a u tom smislu su prethodno obavili razgovor sa menadžmentom Terminala Federacije.

Tom prilikom su se upoznali o trenutnom stanju u ovoj kompaniji i koracima koji se poduzimaju kako bi se prevazišli problemi nastali nakon raskida poslovne suradnje sa „Deltagripom“.

Tarioglu je istakao da interes ove kompanije seže i dalje, a to je izgradnja male rafinerije u Bosni i Hercegovini koja bi se uvezala sa Terminalima i, kako je rekao, ponudila proizvod koji bi bio jeftiniji od drugih na tržištu.

Posebno je naglasio da će nakon boravka u Bosni i Hercegovini i upoznavanja o stanju na terenu njegova kompanija poslati obvezujuće pismo namjere u kojem će izraziti najozbiljniji interes za investiranje u ove projekte.

– Naftni terminali Federacije u Pločama dodatno dobivaju na značaju ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i postaju još interesantniji svakom investitoru. Naravno, nama je svaka investicija dobrodošla, ali je ovo vrlo kompleksna materija, posebno priča oko rafinerije, i za to je potrebna ozbiljna studija – rekao je premijer Nikšić, istakavši da u pismu namjere prema Vladi FBiH moraju biti precizirani okviri za izgradnju rafinerije, vizija, lokacije, pitanje urbanističkih, prostornih, okolišnih suglasnosti i drugi parametri.

Direktor turske kompanije je izrazio i interes za ulaganje u obnovljive izvore energije, posebno solarne, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

19 misli o “Turci zainteresirani za Naftni terminal Ploče

  1. Šta si se usprparija KITE ZENZIĆU sad budi faca i reci ja sam taj koji je organizira izvršio krađu nafte za kotlovnicu a da znaš o svemu je obavješten i kadija rasim i ne samo za kotlovnicu ima i agregat toniCa po tonica nakupi se toga

  2. jedino ime s kojim ne zelim imat nikakav dodir je upravo ,,barba,,mnoge kolege zaboravljaju koliko zla im je to ime donilo aj ja ne nikad tako da s tim imenom nezelim imat ikakav doticaj

  3. kako necu posla sam adminu da skonta meni i juri nafaku sto ima ntf dat bit cete upoznati s anuitete ne priznamo samo isplata u komadu

  4. jes majke mi tresem se al pitaj kita sta je prpa ODGOVORNA OSOBA ZA KRAĐU JE ON nesto je utihnuo nema vise graje

  5. TKO SPOMINJE KOTLOVNICU-ĐEPNU RAFINERIJU ni ovih 70 tona još nije plaćeno. FAJRUNT. ODJEBAUS.

  6. Stigla nova ovca za šišanje, ma ova izgleda ima manje vune ngo Turkoli i Suria, “Yesenerji” oće gradit đepnu rafineriju koja šiba jeftine derivate 7o Tona/za KITOVU smjenu, ma veće ćudo nego NTFa kotlovnica,
    a dobit još veće ćudo taman za terluke Rasimu.

Komentari su zatvoreni.