Tržište BiH jedno od prioritetnih za Gazprom

PANČEVO, Bosna i Hercegovina je za “Gazprom” jedan od prioritetnih regiona, kada je u pitanju razvoj te kompanije i blizina Rafinerije nafte u Pančevu, izjavio je Aleksandar Malanin, direktor bloka „Promet“ u Naftnoj industriji Srbije (NIS) – Gazpromu.

U BiH već funkcioniraju 22 benzinske stanice koje su brendirane pod nazivom “Gazprom”, a do kraja godine biće otvoreno 28 benzinskih stanica, u Srbiji 17, Rumunjskoj 50, a u Bugarskoj 40 benzinskih stanica.

Malanin najavljuje da će se u BiH fokusirati na gradove u kojima još nema njihovih usluga te ona mjesta u kojima je razvoj mreže ovih benzinskih stanica ekonomski opravdan.

Regionalni menadžer NIS-Gaspromnjefta za Adriatik regiju i direktor maloprodajnih kompanija u Bosni i Hercegovini Branko Radujko podsjeća da su se u BiH pojavili nakon akvizije mreže “OMW stanica” te očekuje da ostanu jedna od vodećih kompanija na tom tržištu.

Do kraja godine planiraju investicije u BiH od 90 miliona konvertibilnih maraka. Također, očekivanja su i da na kraju 2015. godine, mreža benzinskih stanica “Gazprom” broji 250 benzinskih stanica.

NIS operativno upravlja mrežom benzinskih stanica “Gazprom” na teritoriji Balkanskog regiona. Mreža benzinskih stanica Gazprom pripada premium segmentu balkanskog tržišta goriva. Na ovim benzinskim stanicama prodaje se gorivo standard euro-5, visoko kvalitetna ulja i maziva i druga dopunska roba.

U posjeti NIS-u te Rafineriji nafte u Pančevu u protekla dva dana bili su i predstavnici medija iz BiH.

Krajem prošle godine, u Rafineriji nafte Pančevo završen je jedan od najznačajnijih investicionih projekata u modernoj istoriji Srbije – modernizacija prerađivačkih kapaciteta NIS-a. Vrijednost investicije je 547 miliona eura.

Puštanje u rad novog, suvremenog MHC&DHT kompleksa, omogućava Srbiji kontinuirano snabdjevanje najkvalitetnijim gorivom koje potpuno odgovara standardu „euro 5“.

MHC&DHT kompleks obuhvata 28 različitih proizvodnih objekata i više od 300 procesnih sistema – od najsuvremenijih skladišnih kapaciteta za TNG, nove ugljikovodične baklje i moderne trafo-stanice, do novog autopunilišta, i postrojenja za preradu plinova i drugih procesnih ostataka.

Vrijednost novoizgrađenih pogona i objekata rafinerijske infrastrukture iznosi više od 140 miliona eura.

Izvor: www.capital.ba