Traži se Vrdoljakova ostavka zbog netransparentnosti istraživanja u Jadranu

U sklopu saborske raspravo o interpelacijama HDZ-a i ORAH-a povodom istraživanjima ugljikovodika u Jadranu Mirela Holy, uvodno je zatražila ostavku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, prozivajući ga za pogodovanje interesnim lobijima, protivno interesima države i građana.
“Vlada od samog početka pokušava prikazati protivljenje ovom projektu isključivo kao jedno zeleno talibanstvo, no ova interpelacija govori o pravnim propustima koji su ogromni, o kršenjima zakona, o silovanju procedure, o nepovoljnim ugovorima i velikoj šteti za gospodarstvo i energetsku suverenost Hrvatske”, ustvrdila je Holy. Ocijenila je i da svi koji podržavaju takvu Vladinu politiku “pristaju na kršenje zakona, na pogodovanje interesnim lobijima i djelovanje suprotno javnom interesu”. Holy obrazlaže kako je interpelaciju pokrenula kako bi se utvrdila politička, pravna i moralna odgovornost ministra gospodarstva, ali i Vlade. “Tu postoje vrlo opravdane sumnje u pogodovanje i korupciju. Od samog početka provedba ovog projekta nije transparentna i nije usklađena sa zakonima RH i direktivama EU. Projekt nije u javnom interesu građanki i građana RH”, ustvrdila je Holy. Predložila je da se sve odluke donesene u postupku istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu ponište te da se čitav postupak vrati na početak, odnosno na donošenje studije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. “Postavljam pitanje čemu tolika histerična žurba? Radi se o projektu koji je vrlo dugoročnog karaktera. Ako je sve čisto, ako je sve pošteno i u javnom interesu zašto se toliko forsira ovaj projekt”, upitala je Holy. Ustvrdila je i da prijedlog ugovora koje bi država trebala potpisati s koncesionarima Hrvatsku stavlja u podređen odnos. “Hrvatska ovako može postati samo energetska kolonija, nikako energetski suverena država”, kazala je Holy. Platforma na moru
I Branko Bačić (HDZ) tvrdi da je Vlada, provodeći ubrzano, nezakonito i netransparentno postupak seizmičkog istraživanja Jadrana, prvog javnog nadmetanja te izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, umanjila ulogu Sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini i žiteljima priobalnih županija, gradova i općina mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima. “Radi se o najzahtjevnijem industrijskom procesu, koji po svojim dosezima nadmašuje mandat jedne vlade. Je li normalno da o tom procesu ne raspravlja Hrvatski sabor?”, upitao je Bačić. Ustvrdio je i da je postupak javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju u Jadranu nezakonit i netransparentan. Bačić podsjeća da je izvođenje seizmičkih radova za utvrđivanje zaliha nafte i plina u Jadranu Vlada povjerila tvrtki Spectrum bez postupka javne nabave. “Umjesto postupka javne nabave, ocijenjeno je da se radi o projektu u znanstveno-istraživačke svrhe, odobrenje je, doduše nevoljko, dalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Unatoč tomu, ugovor sa Spectrumom je potpisalo Ministarstvo gospodarstva”, upozorio je Bačić i od Vlade zatražio da Saboru podastre taj ugovor, kako bi se vidjelo je li se doista radilo o znanstveno-istraživačkim ili komercijalnim poslovima. Ponovio je da Vlada nije ponudila ni analizu troškova i učinaka te financijske opravdanosti postupka te da je u početku govorila o godišnjoj dobiti od 800 milijuna kuna.
“Ovih dana u Ministarstvu je usvojena strateška procjena, u kojoj se po baznom scenariju navodi dobit od oko 8,6 milijardi kuna. U nekoliko mjeseci ste sa 800 milijuna došli na 8,6 milijardi, kako se bližilo potpisivanje ugovora sa zainteresiranim naftnim kompanijama”, kazao je Bačić. Upozorio je i kako je javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika provedeno nezakonito jer se po strategiji iz 2013. polja za istraživanje mogu utvrđivati isključivo izvan teritorijalnog mora. Uvjeren je da bi taj postupak trebalo obustaviti i provesti sve potrebne zakonske predradnje jer Vlada, kaže, u protivnom neće moći potpisati ugovore sa zainteresiranim naftnim kompanijama “Nastat će blamaža, ne samo za Vladu, nego i za Hrvatsku, to će nam se na određeni način obiti o glavu”, uvjeren je Bačić. Upozorio je i da nisu doneseni strateški dokumenti na temelju kojih bi se izdala lokacijska dozvola za rudarske radove, koja je preduvjet za dobivanje koncesije.
Izvor: www.energetika-net.com