Tko će prije do nafte?

Iako je početak eksploatiranja nafte u području Dinarida, od čega cijela BiH očekuje ekonomski procvat, gromoglasno najavljivan za kraj ove godine, “posao stoljeća”, kako se čini, doveden je u pitanje nakon što je pao i treći natječaj za izbor konsultanta koji korporaciji “Shell” treba dodijeliti koncesiju.
Prema informacijama Nezavisnih novina, Ured za razmatranje žalbi BiH sada je cijeli postupak vratio na početak jer se na izbor pet kompanija koje su ušle u konkurenciju žalila jedna od tri koje nisu prošle proces evaluacije. Još ranije eksperti iz ove oblasti su upozorili kako je počela borba s vremenom između BiH i Hrvatske za “naftnu startnu poziciju”, obzirom da se dinarski masivi protežu duž granice dvije države.
Sada će novi saziv Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem morati reagirati hitno i pokazati iznimnu fleksibilnost ukoliko država u skoroj budućnosti namjerava iskoristiti ogromni naftni potencijal koji se krije u dubinama Dinarida, Tuzlanskog bazena i još nekim područjima. Erdal Trhulj, odlazeći ministar energije FBiH, ne skriva razočaranje razvojem događaja.
“Cijela dva mjeseca trajao je postupak žalbe jedne tvrtke, nakon što smo od osam izabrali pet koje su prošle dalje. Nama nije smetalo da među njima bude i ta kao šesta kompanija, međutim, Ured za žalbe sve je poništio i vratio na početak. Sada se sve ovo može razvući u beskraj”, upozorio je Trhulj. Stoga je za današnju sjednicu Vlade FBiH pripremio informaciju o svim aktivnostima u ovom procesu, kao i prijedlog za izmjene i dopune zakona koji tretira oblast eksploatiranja nafte.
trhulj“Neophodno je izmijeniti zakon u nekoliko rečenica, tako da umjesto “izbora konzultanta” stoji da Vlada “imenuje stručnu komisiju za pregovore”. Isuviše je ovo bitno pitanje za državu, a evidentno je da se ovako neće moći završiti. Bojimo se i da strpljenje “Shella” nije beskrajno”, istaknuo je Trhulj. I dok je Federacija zarobljena nepreciznostima u zakonu, Hrvatska ne čeka.
“Republika Hrvatska je značajno ubrzala nepohodne postupke, iako smo mi prvi krenuli s tim. A uz malo dobre volje posao bi za četiri-pet mjeseci mogao uveliko krenuti”, istakao je Trhulj. Geolog Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju, ipak je optimist i vjeruje kako bi se do kraja godine sve procedure trebale završiti.
“Postoji opravdanost, temeljena na analizama naftnih sustava, da se vrše istraživanja. Dakle, postoje stijene u kojima je nastala nafta, koje mogu biti rezervoari za naftu, a imamo i povoljnu geološku strukturu na tim područjima. Sve ukazuje da vrijedi istraživati”, ističe geolog te dodaje da bi istraživanja morala obuhvatiti cijelu Hercegovinu i sjevernu Bosnu. On vjeruje da bismo prvu bušotinu u Dinaridima mogli dobiti krajem 2016. godine.
Naime, vodeća svjetska kompanija za eksploatiranje nafte “Shell” i dalje čeka na dodjelu koncesije. Ova megakorporacija sa sjedištem u Haagu je odabrana zbog referentnosti, ali i jedina ima tehnologiju da bušotinama ide u dubinu do 8.000 metara, koliko će biti neophodno da se dođe do zaliha nafte. Prije toga, neophodno je uraditi opsežne pripreme, geofizičko istraživanje, aerosnimanje, te uraditi pristupne puteve u području nepristupačnih masiva Dinarida.