Tisuće prisluškivanih, montirani procesi, tajno praćenje

Ispovijed rehabilitiranog visokog dužnosnika Federalne uprave policije mostarskom dnevnom listu teško optužuje najviše policijske dužnosnike i djelatnike ove institucije za korupciju, mešetarenje s kriminalcima, ucjenjivanje…

“Svjestan sam da mnogima ne odgovara što sam na ovoj poziciji u Federalnoj upravi policije, pored ostalog, da ne bih došao do tajnih dokumenata. Na žalost takvih, moram reći da sam došao do te dokumentacije i oni mogu samo čekati, a znaju što su radili, da im istražitelji ili službenici Unutarnje kontrole Federalne uprave policije dođu na vrata”, rekao je za Dnevni list Zoran Čegar, načelnik Obavještajnog sektora Službe krim policije Federalne uprave policije, nakon što se, kako piše mostarski list, “vratio u Sarajevo s tajnih zadataka u nekoliko hercegovačkih gradova”.

“Policija puno može uraditi u ozdravljenju ove zemlje ako je prate sudovi i tužiteljstva, a prvi uvjet je očistiti svoje redove. Na tome inzistiram i to ćemo završiti. Najveći problem je što je Miletić za osam godina, koliko je bio ravnatelj, devastirao Federalnu upravu policije tako što je na važne pozicije doveo i postavio svoje poslušnike koji su nesposobni, koji ne znaju jesu li došli na posao ili su pošli. To u mnogome veže ruke i ravnatelju Lukaču, ali užurbano raščišćavamo situaciju”, rekao je Čegar.

Nije htio raditi prljave poslove

Kaže kako bi daleko dogurao da je htio “raditi prljave poslove za Miletića”, umjesto toga stalno se borio protiv kriminalaca, čak i kada nije radio.

“I uvijek mi je bilo i ostalo nenormalno, nikada se neću i ne mogu pomiriti s tim, da svaki jači kriminalac ima telefonske brojeve Miletića, pojedinih političara, sudaca, tužitelja. Kriminalci sa mnom, s ravnateljem FUP-a Lukačem, nikada nisu mogli razgovarati, pogotovo sastajati se i sjediti po kavanama i tko zna što dogovarati”.

Čegar zamjera Lukaču što nije naredio da se svi zaposlenici podvrgnu testiranju na droge, provjere njihovi osobni dokumenti, diplome, način na koji su došli do činova – je li to kupnjom za gotovinu, vozanjem ovaca, drva ili obitelji šefova!

“Neka se provjeri otkud Miletiću najmanje tri stana, otkud mu automobili, računi u inozemstvu, a kada je došao u policiju ja sam mu sređivao da dobije kredite od po 1.000 ili 2.000 maraka. Uostalom, neka se svi zaposlenici Federalne uprave policije provjere i sve će biti jasno”, istaknuo je Zoran Čegar.

Montirani procesi i tajno praćenje političara i ljubavnica…

“Izvjesno je kako više nema i neće biti onoga što je rađeno dok je Miletić bio ravnatelj Federalne uprave policije – tajnog praćenja političara i visokih dužnosnika, praćenja njihovih žena i ljubavnica, montiranih procesa… Gotovo svakog dana ja nalazim spise koji su sklonjeni, a koji su pravljeni za kompromitiranje i ucjenjivanje visokih političkih i državnih dužnosnika. Znam ostati šokiran kad vidim kako se radilo i čega sve tu ima”.

Čegar kaže kako je FUP po nalogu Miletića nezakonito i nelegalno pratio ogroman broj, na tisuće ljudi nezakonitim i nelegalnim prisluškivanjem njihovih telefonskih razgovora i praćenjem i presijecanjem komunikacija.

“Sve to sada istražujemo, nije još vrijeme govoriti o detaljima, a kada sve obradimo, pozvat ćemo vlasnike mobitela i telefona koji su nezakonito i nelegalno prisluškivani da se meni osobno jave i zajedno podnesemo tužbu sudu kako bi se nalogodavci i akteri procesuirali. Policija nije i više neće biti ničije privatno sredstvo za poigravanje s građanima” zaključuje Zoran Čegar.
Čegar je prijeratni pripadnik Specijalne policije i proglašavan je najboljim. U ratu su mu stizala priznanja za sudjelovanje u obrani Sarajeva i BiH, u srpnju 1993. odlikovan je “Zlatnom policijskom zvijezdom”, kako stoji u obrazloženju, za hrabrost i osobni primjer iskazan u oružanim borbama.

Nakon rata, s činom glavnom policijskog inspektora, nastavio je svoj posao. A onda ga je bivši ravnatelj Federalne uprave policije Zoran Miletić, iz samo sebi razumljivih razloga, suspendirao, potom izdao rješenje kojim mu se oduzima čin glavnog inspektora i onda mu potpisao otkaz.

Čegar je ostao na ulici, krenula je neviđena hajka na njega, podmetalo mu se da je krivotvorio službenu dokumentaciju, da je putovao u inozemstvo pod tuđim imenom i s lažnim ispravama, da se lažno predstavljao, čak je optuživan i za krađu nekakvih sanjki…

Na sve ovo on je reagirao s tri tužbe sudu protiv Federalne uprave policije i svi sudovi su presudili u njegovu korist. Vraćen je na posao, vraćen mu je čin glavnog inspektora, odbačene su kao lažne tvrdnje Miletića i njegove ekipe da nije odlikovan “Zlatnom policijskom zvijezdom”. Sve optužbe protiv njega su se pokazale montiranima i potpuno je rehabilitiran. Jedino mu FUP još nije isplatio plaće i naknade za vrijeme dok je potpuno neopravdano bio bez posla.

Dnevni list / Dnevnik.ba