“Terminalima” prijeti kolaps

Državna kompanija “Naftni terminali FBiH” (NTF) u Pločama mjesečno gubi 200.000 maraka zbog činjenice da 25.000 metara kubnih praznih skladišnih kapaciteta mjesecima nije uspjela iznajmiti, saznaje Dnevni Avaz.

Od ukupno 81.218, koliki je kapacitet NTF-a, iskorišteno je 56.250 metara kubnih. No, od toga firma ne može pokriti sve troškove ove kompanije, kojoj sada prijeti financijska neizvjesnost.
Saznajemo da su prije nekoliko mjeseci ugovore sa NTF-om o najmu skladišnih kapaciteta za naftne derivate raskinule austrijske kompanije “Sibex” i OMV. Upravo su ove firme za korištenje rezervoara u Pločama godišnje plaćale 2,5 miliona KM, što je osiguravalo stabilnost kompanije. No, od jula ove godine ovi skladišni kapaciteti su ostali prazni.
Iz izvora bliskih NTF-u saznajemo da Uprava kompanije zajedno s generalnim direktorom “Terminala FBiH” Rasimom

Kadićem pokušava pronaći novog kupca, ali ih koči Nadzorni odbor NTF-a, koji ne želi dati suglasnost za potpisivanje ugovora s firmom “Maral”.
Kadić je prije nekoliko dana već obavijestio NO NTF-a da nedonošenje odluke može ugroziti ovaj ugovor i prihode po njegovom osnovu, što bi moglo imati katastrofalne posljedice po poslovanje “Terminala”, koji neće moći vraćati ni kredit od 15 miliona KM podignut kako bi isplatili britanski “Deltagrip”.

U “Maralu” su iskazali interes da uplate 220.000 eura avansa kako bi sklopili ugovor na dvije godine za unajmljivanje 25.000 metara kubnih skladišta. Ipak, NO navodno uvjetuje predstavnike ove firme ugovorom na šest mjeseci te bankovnom garancijom za svaki mjesec. Druga strana odgovorila je da je to neprihvatljivo jer su svi ugovori NTF-a potpisani na dvije i više godina. Direktna šteta zbog nepotpisivanja ugovora bit će tačno pet miliona KM.

Izvor: www.avaz.ba