TERMINALI PLOČE Sindikati počeli štrajk, poslodavac traži sudsku zabranu

PLOČE – Štrajk radnika Naftnih terminala Federacije Ploče, koji su članovi Sindikata EKN-a, počeo je jučer ujutro, ali je nakon pokretanja procedure pred Županijskim sudom u Dubrovniku da se isti zaustavi stavljen u stanje mirovanja. Naime, kako smo još prošli mjesec najavili, radnici u NTF-u Ploče nezadovoljni jer im Uprava i Skupština društva već mjesecima odbijaju prihvatiti kolektivni ugovor odlučili su se pristupiti štrajku.
– Kada smo u petak u 7 sati počeli sa štrajkom, doznali smo kako je poslodavac uputio radnicima prijeteće pismo. U tom pismu navodi se kako će onaj tko bude sudjelovao u štrajku prije donošenja sudske presude dobiti izvanredan otkaz, kazala nam je Vesna Gradac, povjerenica Sindikata EKN-a.

 Čekanje presude

 Nadalje, kaže kako su se oni konzultirali sa svojom sindikalnom središnjicom, kao i pravnom službom, te nakon toga ipak stupili u štrajk. S obzirom da je ročište pred sudom u Dubrovniku bilo zakazao u petak u 11 sati, sindikati su već tada odlučili staviti štrajk u fazu mirovanja do sudske presude.

– Ročište je održano, izneseni su argumenti s obje strane te je nadležni sudac odlučio kako će presuda biti u ponedjeljak u 13 sati, rekla je Gradac. Prema tome, radnici će čekati do ponedjeljka, a ukoliko ne bude sudske zabrane, nastavit će sa štrajkom. Ono što je vrlo važno napomenuti jest to da radnici najavljuju kako neće odustati od svojih prava, te kako će biti u štrajku sve do ispunjenja svih zahtjeva koje su stavili pred poslodavce. Gradac jasno kaže kako su u dosadašnjim pregovorima s Upravom NTF-a i Upravnom Terminala FBiH radnici napravili velike ustupke i time pokazali da im je u interesu pronaći zajednički jezik. Kada je postalo jasno da do toga neće doći, donesena je odluka o štrajku. Ne treba posebno naglašavati koje bi štete trpjelo ovo poduzeće ako bi se obustavio rad na neko dulje razdoblje.

 Pregovori

 Inače, radnici u Pločama imali su kontinuirano kolektivni ugovor od 1996. godine, koji je istekao u kolovozu prošle godine. Tada se uspio ispregovarati prijelazni kolektivni ugovor s trajanjem od pet mjeseci, odnosno s produljenjem od osam mjeseci. On je istekao 31. ožujka ove godine, a zbog toga je poslodavac inicirao krajem 2013. nove pregovore. Gradac nam je ranije navodila kako su oba sindikata, većinski EKN i manjinski SING, pristupili pregovorima, koje je u ime NTF-a vodila Uprava uz suglasnost Skupštine. Uz brojne ustupke, pregovori su okončani, nađen je kompromis te je ugovor zapisnički ovjeren.

– Međutim, na dan potpisivanja, 4. travnja, od Uprave dobivamo informacije kako oni nemaju suglasnost Skupštine potpisati ugovor. Zaista, radi se o nevjerojatnoj stvari, jer daju suglasnost za pregovore, a onda ne daju za potpis, naglasila je Gradac. Nakon toga, sindikati šalju upozorenja Upravi, oni se o tome ne očituju, pa sindikati počinju proceduru za stupanje u štrajk. S obzirom na to da nakon toga propadaju i pokušaji mirenja, kada se u pregovore uključio i Rasim Kadić, direktor Terminala FBiH, jasno je bilo kako će se ići u štrajk.

Izvor: Dnevni list