“Terminali” odustaju od tužbe protiv “Turkoila”?

“Naftni terminali FBiH” (NTF) za sada su odustali od pokretanja arbitražnog postupka pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu protiv turske naftne kompanije “Turkoil”, a zbog jednostranog prekida zakupa “Terminala” u Pločama, saznaje “Dnevni avaz”.
Firma “Turkoil”, naime, NTF-u duguje 3,6 miliona KM, odnosno 1,8 miliona eura za višemjesečni najam terminala od 41.250 kubnih metara. Iako su potpisali jednogodišnji ugovor o najmu, u “Turkoilu” su nakon samo tri mjeseca izvijestili NTF da se povlače iz BiH, čime su ovoj državnoj kompaniji nanijeli višemilionsku štetu.
Saznajemo da je Uprava NTF-a prije nekoliko mjeseci izabrala i advokatske kuće iz Austrije i BiH koje bi zastupale NTF u postupka arbitraže, ali za sada ugovor nije potpisan niti je tužba za arbitražu uopće podnesena.
– Tačno je da arbitraža nije pokrenuta. To je zato što nemamo dovoljno sredstava za njeno pokretanje. U startu nam je potrebno oko pola miliona dolara. Iz tog razloga sve je stalo, jer nam je prvobitni cilj da kroz prinudnu naplatu dobijemo nesporni dio duga koji, prema ugovoru, iznosi 550.000 eura. Prinudna naplata već je pokrenuta i poslana u Tursku – kaže za “Avaz” Nikola Štula, predsjednik Uprave NTF-a.
On tvrdi da je stanje u kompaniji nakon izgubljene arbitraže s “Deltagripom” dosta teško te da bi svaki novi troškovi značili eventualnu blokadu računa NTF-a.
– Vraćamo obaveze za višemilionski kredit. Imamo prioritete koje moramo ispunjavati. Svaki novi troškovi samo bi dodatno otežali situaciju. Zbog toga smo sve za sada zaledili, ali od tužbe nećemo odustati. Problem su i troškovi advokata – kaže Štula.

Haznadar: To je van svake pameti

Predsjednik Nadzornog odbora NTF-a Dževad Haznadar kaže da NO Upravi NTF nije dao nikakvu saglasnost za odustajanje od tužbe protiv “Turkoila”.
– Istina je samo da je Uprava s Nikolom Štulom na čelu postavila pitanje iz kojih će se sredstava platiti troškovi advokatima i to je sve. No, van svake je pameti da se odustane od tužbe. Svi argumenti su na našoj strani i tužba mora biti pokrenuta. Ovdje je problem što nas ni Uprava ni Skupština NTF-a uopće ne slušaju – kaže Haznadar.