„Terminali“ kažnjeni sa 200.000 maraka

Carinska uprava Republike Hrvatske kaznila je prije nekoliko dana “Naftne terminale FBiH” (NTF) u Pločama sa 800.000 kuna, odnosno oko 200.000 maraka, jer su im pronašli 80 tona zauljenih voda koje nisu prijavili kao otpad, saznaje “Dnevni avaz”.

Komercijalne svrhe

Riječ je, naime, o derivatima koji su prikupljani pretakanjem naftnih derivata prilikom prijema brodova u Pločama. Potvrđeno nam je da se radi o derivatu koji je zaprljan i kao takav nije mogao biti iskorišten u komercijalne svrhe.

Nikola Štula, predsjednik Uprave NTF-a, potvrdio je za “Dnevni avaz” ovu informaciju kazavši da je Carinska uprava Hrvatske postupila po prijavi uposlenika ove firme.

– Ovi derivati su prikupljani posljednjih 20 godina. Nije to nastalo prije nekoliko dana ili mjeseci. No, kažnjeni smo jer to nismo prijavili kao otpad. Međutim, činjenica je da to nije sakriveno niti ukradeno, kako neki žele prikazati. To su zauljene materije koje nastaju drenažom ili prolijevanjem prilikom pretakanja, a koje onda završavaju u spremnicima. To se godinama radilo i godinama tu stoji – kaže Štula.

Poslovanje firme

On je ustvrdio da su se u NTF-u već žalili na ovakvu odluku Carinske uprave Hrvatske.

– Ovo je udarac na poslovanje firme. Neće je ugroziti, ali nije nam svejedno. Sada ćemo voditi evidenciju o tome, a vidjet ćemo kakav će ishod biti na kraju. Smatram da nismo počinili nikakav prekršaj – kaže Štula.

Izvor: www.avaz.ba