Terminali FBiH i NTF Ploče i dalje robuju političkim borbama i križaljkama

SARAJEVO – Nakon nekoliko mjeseci kakvog-takvog mira unutar Terminala Federacije i Naftnih terminala Federacije Ploče, posljednjih dana ponovno su na sceni međusobne optužbe o nezakonitostima i zlouporabama te inicijative o smjenama čelnih ljudi.
Kao i nebrojeno puta do sad, mnogi smatraju kako se u pozadini najnovijih sukoba kriju stranačke igrice i križaljke, u ovom slučaju SDP-a BiH i SDA. Sve to u prošlosti je ovo nekada izuzetno perspektivno poduzeće bacalo na koljena i dovodilo do milijunskih šteta, kaznenih prijava, tužbi i sudskih procesa koje je teško i pobrojati. Vrlo lako se isti scenarij može ponoviti i sada kada će ponovno ispaštati radnici i obični građani.
Preslagivanja
Kako nam prepričava naš izvor blizak cijeloj situaciji, cijelo klupko zavrzlama ovaj put se zavrtjelo kada je Dževad Haznadar, predsjednik Nadzornog odbora NTF-a Ploče i kadar SDP-a BiH, zatražio smjenu Rasima Kadića, direktora Terminala FBiH, kojeg je na to mjesto također postavio SDP BiH.
Haznadar je kategoričan u ocjenama da “Kadić mjesecima radi nezakonito te nanosi ogromnu štetu FBiH”. Prema našim saznanjima, iza svega stoji činjenica da je Haznadar zagovornik smjene Uprave NTF-a Ploče, dok Kadić nije bio za takvo rješenje. Nije dugo trebalo čekati na reakciju i federalnih vlasti, pa je prijedlog za smjenu promptnom brzinom došao na stol Erdala Trhulja (SDA), ministra industrije, rudarstva i energetike FBiH. Prije toga, prema našim saznanjima, “blagoslov” za smjenu Kadića dao je i sam federalni premijer Nermin Nikšić (SDP BiH), čiju je naklonost Kadić već odavno izgubio. Mnogi upućeni u ovu tematiku smatraju kako se radi o unutarnjim preslagivanjima i nesuglasicama oko Terminala FBiH i NTF-a Ploče.
Iako se najavljivalo kako će na prošloj sjednici Vlade FBiH jedna od točaka dnevnog reda biti i smjena Kadića, to se ipak nije dogodilo. Taj prijedlog je povučen, ali u javnost još nisu procurile informacije o razlozima takvog poteza.
Zahtjev za smjenu
U ovom kontekstu važno je naglasiti kako je za smjenu Upravnog i Nadzornog odbora NTF-a Ploče nadležan Nadzorni odbor Terminala FBiH, koji prema riječima našeg izvora, o ovoj tematici nikada nije razgovarao.
Također, važno je napomenuti kako je Ibrahim Bećirbegović, član Nadzornog odbora Terminala FBiH, zatražio hitnu smjenu Nadzornog odbora NTF-a Ploče zbog nezakonitog rada. Prema tome, iz svega navedenog više je nego jasno kako nas očekuje još jedna vrela jesen kada je u pitanju ova problematika te će Terminali FBiH i NTF Ploče i dalje puniti novinske stupce, ali nažalost ne po svojim uspjesima, već političkim borbama i malverzacijama.

Piše: Dragan Bradvica www.dnevni-list.ba

3 misli o “Terminali FBiH i NTF Ploče i dalje robuju političkim borbama i križaljkama

  1. miki nema više onih dobrih starih žurnalista kao što su to bili na primjer oni u sarajskom SAN-u, zapravo nema više ni SAN-a 😉 ostao mu blizak izvor informacija na suhom

  2. Neki si ti Deragane prepiso tekst iz Avaza, to je najvažnije, plus se potpiso imenom i prezimenom.

Komentari su zatvoreni.