Teorije urote koje su se na kraju pokazale istinitima

Teorije urote ponekad čitamo kao zabavno štivo upirući prstom i smijući se paranoicima koji u svemu vide zavjeru. No, vrijeme je pokazalo da neke od njih i te kako drže vodu.

Portal mentalfloss.com donosi osam teorija urote koje su se pokazale istinitima. Krenimo redom:
Teorija urote br. 1: Vlada te nadzire i narušava ti ugled 

Istina: FBI-jev COINTELPRO radio je to 15 godina

COINTELPRO je podrazumijevao niz prikrivenih, ponekad i ilegalnih projekata pod vodstvom američkog FBI-a s ciljem istraživanja, infiltracije, diskreditiranja i ometanja domaćih političkih organizacija. Istina je da je FBI koristio tajne operacije protiv domaćih političkih skupina i prije osnutka COINTELPROA, ali tek su se njegovim osnutkom počele koristiti taktike psihološkog ratovanja.

Pritom su se služili krivotvorenim dokumentima te proturivanjem lažnih izvješća u medije, uznemiravanjem, bezrazložnim zatvorskim kažnjavanjem, te nasiljem uključujući i ubojstva. Tajne operacije odvijale su se u razdoblju od 1956. i 1971. godine. Prema tvrdnjama FBI-a, cilj njihovog djelovanja bio je “zaštita nacionalne sigurnosti, sprečavanje nasilja i održavanje postojećeg društvenog i političkog poretka”. Ne podsjeća li ova retorika na onu iz Federacije BiH?

Materijal za istragu

Najnovija afera o izboru suca Ustavnog suda FBiH, o kojoj piše Dnevni Avaz, prerasta u materijal za istražne organe, a kojom se želi blokirati cijela Federacija samo zbog toga što SDA više ne može biti u vlasti, pokazuje dokle seže i na šta je sve spremna paraobavještajna mreža te stranke. Pokušaj diskreditacije osoba koje čak i ako su sudije državnog suda koje su prošle sve provjere i domaćih i stranih institucija ozbiljna je opasnost po stabilnost države.

Mnogi sada sumnjaju da ovakve metode pakovanja, ucjene i trgovine predstavljaju sistem po kojem je SDA vladala više od 17 godina. Sada, kada gube tu vlast, spremni su da izvuku i podvale i falsifikate, montirane afere i procese da bi okaljali one koji im se nađu na putu. Sudija Džihanović je samo jedna od meta tog parastranačkog aparata.

Podsjetimo

Neviđen medijski linč doživio je bivši direktor NTF-a Ploče Josip Tomić, uz bezbroj lažnih prijava od kojih je na kraju pravomoćno oslobođen, a samo zato što nije htio biti poslušnik i suučesnik u kriminalnim radnjama predstavnika SDA.

Nažalost, njegovom smjenom SDA je uspjela naći i instalirati svoje poslušnike, a posljedica je katastrofalna situacija u NTF-u i mogućnosti da Federacija BiH ostane bez ove strateške kompanije.

UPOZORENJE!: Korisnici mogu komentirati sadržaj. Zabranjeno je vrijeđanje na rasnoj, spolnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Nepridržavanjem ovog pravila riskirate ZABRANU PRISTUPA stranici Naftniderivati.com! Komentari su djelo i mišljenje posjetitelja stranice. Naftniderivati.com ne odgovaraju za njih, kao ni za nastale reakcije!

5 misli o “Teorije urote koje su se na kraju pokazale istinitima

 1. ako si do jučer čorbao sa Mujom Barišićem to ne znači da ćeš sutra biti u istom timu, zar nisi znao za mujim dopunski rad u zajednici muđahera 😉 je vas prejebaso specijalac ba.vivak 😉

 2. PREDMET: Informacija vezano za stanje u NTF-u d.o.o. Ploče
  Od formiranja Terminala federacije d.o.o. i preuzimanja upravljanja terminalima tekućih tereta u slobodnoj zoni Luke Ploče, tj. preimenovanja Energopetrol-a Ploče d.d., koji je bio u vlasništvu Energoinvest-a d.d., u Naftne terminale Federacije d.o.o. ova firma i imovina Federacije BiH se sustavno uništava i obezvrjeđuje.
  Povećanjem broja uposlenih, formiranjem bespotrebnih službi sa raznim visoko plaćenim voditeljima i djelatnicima, firma je dovedena na rub propasti 2009.godine kada je intervencijom vlasnika i uplatom iz Federacije BiH u iznosu 10.000.000 KM u zadnji tren spašena od stečaja.
  Nakon toga se i dalje nastavilo sa neracionalnim vođenjem firme, upošljavanjem novih djelatnika, pokretanjem nepotrebnih sporova sa djelatnicima, odbijanjem vraćanja na posao djelatnika kojima se redovno isplaćuje plaća, tako da trenutno u Naftnim terminalima Federacije radi 86 radnika. Osim svega toga angažira se kontrolna kuća koja kontrolira količine robe i godišnje naplaćuje 1.500.000 kuna mada gubitci goriva u 2010.god. iznose prko 2.500.000 kuna koje komitenti i carina uredno naplaćuju od Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče. Povećanjem broja uposlenih koji su nepotrebni povećani su godišnji troškovi za 4.000.000 kuna, a za otpremnine se samo u 2010.godini isplaćuje 2.000.000 kuna. Samo po ovim osnovama za 2010, 2011 i 2012 godinu nepotrebno je utrošeno preko 20.000.000 kuna.
  Raskidom Ugovora sa komitentom Deltagrip, dolazi do arbitražnog spora po presudi kojeg Naftni terminali Federacije trebaju platiti iznos od cca 51.000.000 kuna. Navedeni iznos naravno opet trebaju platiti vlasnici odnosno Federacija BiH.
  Plaćanje gore navedenog iznosa ne znači okončanje dubioze i svođenje firme na nulu jer su tu još sporovi sa bivšim djelatnicima koji su bespotrebno vođeni i sigurno će biti presuđeni u korist djelatnik. Također postoje i sporovi sa bivšom upravom firme te spor sa Deltagripom pred Trgovačkim Sudom u republici Hrvatskoj. Za navedene sporove tek treba ustanoviti iznos koji će trebati platiti. Procjena je da će ovi troškovi iznositi cca do 7.000.000 kuna.
  Napomena: terminal je morao u ovim tržišnim uvjetima ostvarivati dobit 1 do 2 miliona EUR-a godišnje koji bi se utrošili u sanaciju, modernizaciju kao reinvestirana dobit, ali sa racionalnim troškovima i brojem uposlenih ( prije 90 godine u vrijeme vlasništva Energoinvest-a bilo je 45 do 50 uposlenih sa približnom istim prometom ali realnim plaćama i troškovima).

  Od 2006.godine firma je organizirana i vođena na način da se sav ostvareni prihod trošio na vlastitu potrošnju bez ulaganja u modernizaciju terminala i ostvarivanja dobiti za vlasnika.
  Stanje u NTF-u određuju bitne odrednice :
  – zakonski rok u RH (ulazak RH u EU) za prilagodbu terminala tekućih tereta prema EU normama
  – strateška odluka vlasnika o namjeni terminala za budućnost
  (EU uvjeti – rezerve goriva 90 dana za BiH i komercijalizacija za korisnike usluga)
  – tehničko-tehnološka modernizacija sa povećanjem kapaciteta i dinamikom realizacije
  – organizacijsko – tehnološke prilagodbe prema EU normama (ljudski resursi i troškovi poslovanja).

  Prema našem viđenju stanja terminala neophodno je žurno uraditi slijedeće :

  1. Izraditi cjelokupni idejni projekt tehničko-tehnološke sanacije, modernizacije prema EU
  normama i zakonima RH sa projektom povečanja kapaciteta na postojećem prostoru uz faznu
  realizaciju. Projekat bi mogao izraditi Petrolinvest d.d. Sarajevo.
  2. Izradit fizibiliti studiju opravdanosti sancije sa modernizacijom postojećih kapaciteta i ulaganja
  u nove sa strateškom odlukom namjene federacije BiH i izvorima financiranja (dio
  samofinanciranje – reinvestiranje).

  Od ukupnih kapaciteta terminala cca 80.000m3 uvjetni za skladištenje su samo tri spremnika kapaciteta 30.0003, peostali kapaciteti zahtijevaju žurnu rekonstrukciju.

  Smatramo da bi se angažiranjem kadrova u Pločama, pri čemu mislimo na bivšeg direktor Luka Ploče Trgovine gosp.Ivicu Miličevića kao direktora ili prokuristu na period od 6 mjeseci, mogla očistiti situacija u firmi Naftni terminali Federacije d.o.o. i početi normalno poslovanje. Pri tome bi iskoristili iskustvo i dosadašnje veze gosp.Miličevića na poslovima organizacije i vođenja terminala tekućih tereta, sklapanja i realizacije ugovora sa komitentima i potencijalnim investitorima.

  Moguća varijanta je i da postojeća tvrtka Naftni terminali federacije d.o.o. ode u stečaj a da vlasnik formira novu tvrtku na koju će se prebaciti prava korištenja imovine u slobodnoj zoni i koja bi nastavila poslovanje kao koncesionar u slobodnoj zoni Luke Ploče i korisnik opreme u vlasništvu Federacije BiH.

  Direktor

  Mijo Barišić

Komentari su zatvoreni.