Telegraph: Rusija se sprema ulaganjem u Bitcoin parirati američkim sankcijama

MOSKVA, NJUJORK – Rusija priprema investiciju u Bitcoin kako bi donekle zamijenila američki dolar kao rezervnu valutu u pokušaju da se uhvati u koštac s američkim sankcijama, tvrdi ruski ekonomista blizak Kremlju, a objavljuje londonski Telegraph.

Vladislav Ginko, ekonomista Ruske predsjedničke akademije za nacionalnu ekonomiju i državnu upravu, izjavio je da vlada poduzima korake kako bi smanjila utjecaj američkih sankcija koje su pogodile rusku rublju zamjenjujući nešto od njenih rezervi u američkim dolarima sa najpopularnijom kriptovalutom.

Ginko smatra da je odluka Rusije o dedolarizaciji u osnovi korak ka “zaštiti nacionalnih interesa” zbog mogućeg prekida “protoka američkih plaćanja za rusku naftu i plin” i kaže da bi ulaganje, počev od veljače, moglo iznositi čak 10 milijardi dolara.

U Rusiji raste interesiranje za kriptovalute, a Ginko vjeruje da Bitcoin i šira kriptovalutna industrija sada čine 8% ruskog BDP-a.

Mati Greenspan, viši tržišni analitičar u trgovinskoj platformi eToro, smatra da postoji “definitivno interesiranje [ruske] vlade za to”. Bitcoin je doživio drastičnu prodaju u 2018. godini, kada je tržišna kapitalizacija pala sa oko 230,9 milijardi dolara u januaru na 66,5 milijardi dolara do kraja prosinca. Navodni ruski planovi za ulaganje bi prema ovim informacijama zahvatili skoro šestinu u na tržištu raspoloživog Bitcoin-a, mada Grinspan vjeruje da bi kupovina mogla povećati njenu vrednost, čime bi se smanjio udio Rusije nakon potencijalne investicije.