Tankeri sa ruskom naftom u redu za kompenzaciju

LONDON – Vlasnici naftnih tankera sa ruskom naftom, koji zbog sankcija ne mogu pristati u britanske luke, trebali bi zbog toga dobiti značajnu kompenzaciju u iznosu od stotina hiljada dolara, piše The Telegraph.

Stručnjaci kažu da će ruski brodovlasnici stajati u redu za kompenzaciju ako brodovi budu primorani skrenuti u luke u Aziji, Bliskom istoku i Latinskoj Americi. Flota od 77 ruskih brodova nasukana je na moru zbog konfuzije oko toga da li luke mogu prihvatiti naftu i plin iz Rusije.

Peter Aylott, iz Britanske pomorske komore, rekao je da ugovori mogu prisiliti čarter stranke da izdaju isplatu vlasnicima brodova za pokrivanje troškova ako plovilo ne može pristati.

“Ovdje postoji šansa da vlasnici onih ruskih plovila kojima je zabranjen ulazak u UK mogu profitirati od ovoga”, rekao je.

Aylott sumnja da će se i EU pridružiti britanskom naftnom embargu. “Ne znamo kuda će ti ruski tankeri otići. Mogu se usidriti gdje god žele”, rekao je. “Zabranili smo im pristup lukama, ali nismo im zabranili da se usidre. Samo je pitanje koje trgovine će oni moći obavljati.”