Svjetska banka: Dali su odbrojani dani OPEC-a?

Analizirajući odluku OPEC-a da ne reagira na pad cijena nafte smanjenjem proizvodnje, Svjetska banka u studiji konstatira da se ta strategija pokazuje jalovom i sugerira da su dani naftnog izvoznog kartela možda izbrojani.
U studiji se OPEC-ova politika ocjenjuje bez efekta već duže vrijeme. Ekspert Banke Michael Levi navodi da je utjecaj kartela na tržište nafte erodiran u dekadama poslije sedamdesetih ulaskom novih igrača na tržište izvoznika ove sirovine i trvenjima među samim članicama OPEC-a.
Svjetska banka u novom papiru pokazuje primjere drugih kartela izvoznika burzanskih roba koji su nastali poslije drugog svjetskog rata i redom nestali, poput udruženja izvoznika pšenice, šećera, kalaja, kave i maslinovog ulja. Peak
Jedini izuzetak bio je OPEC, stvoren 1960. I predvođen Saudijskom Arabijom. Ipak, dokument upozorava da sudbina OPEC-a nije potpuno zapečaćena. Za razliku od drugih spomenutih kartela, naftni nije rukovođen pravnim klauzulama kako može intervenirati, što mu daje više fleksibilnosti u odgovorima na situacije.
Ekspert banke Benn Steil podsjeća da su se nagađanja o kraju OPEC-a pojavila i prilikom kolapsa cijena nafte krajem osamdesetih. Kartel je opstao kako su se osnove tržišta nafte stabilizirale i poslovi utvrdili na većem nivou cijena. Platts