Svaki vozač može promjenom stila vožnje uštedjeti znatnu količinu goriva

Izbjegavati agresivnu vožnju i voziti predvidljivo (15%-25% uštede)

Najveći pomak u smanjenju potrošnje goriva može se postići promjenom stila vožnje. Brza i agresivna vožnja, nagla kočenja i opetovana ubrzanja, nepovoljno utječu na potrošnju. Svko ubrzanje košta energije, a svako kočenje tu energiju pretvara u toplinu i izbaci je u okoliš, što predstavlja gubitak. Vozite defenzivno i predvidivo, tj, ako izdaleka vidite da nailazite na crveno svjetlo na semaforu, oštar zavoj ili bilo kakvu situaciju koja ne zahtijeva naglo kočenje, otpustite papučicu gasa i prije uporabe kočnica, pustite da vozilo usporava motor, kako bi se pravovremeno mogli opet uključiti u promet, možda čak bez potpunog zaustavljanja vozila.

Rano ubaciti u viši stupanj prenosa (10%-20% uštede)

Svakim okretajem motora nastaje izvjesno sagorijevanje goriva, koja raste bržom vrtnjom istog. Kod viših okretaja motora, veća je i potrošnja. Zbog toga se preporuča vožnja u što nižem okretnom podučju, tj. pravovremeno odabiranje višeg stupnja prijenosa (rano mjenjanje u višu brzinu). Na ravnim dijelovima prometnica, voziti u najvišem stupnju prijenosa. Nakon kretanja, ubacite što prije u 2. brzinu i dalje ubrzavajte sa 3/4 gasa te već iznad 2.000 okretaja/minuti birajte više stupnjeve prijenosa.

Izbaciti nepotrebna opterećenja (do 20% uštede)

Masa vozila se negativno odražava na potrošnju goriva. Svaki nepotrebni teret u prtljažniku ili na krovu povečava potrošnju. Isto tako, konstrukcije na krovu (krovni nosači, transportni koferi, nosači za bicikle..) negativno utječu na aerodinamiku vozila i povećavaju otpor i kovitlanja zraka te tako doprinose još većoj potrošnji goriva. Izvadite nepotrebni teret iz prtljažnika i skinite krovne nosače sa automobila, ako ih ne trebate baš svakodnevno. 100kg dodatnog tereta povećavaju potrošnju za cca 0,3 L/100km . Krovne konstrukcije povećavaju potrošnju do 20%, a kod većih brzina (iznad 100kmh) i do 50%.

Pravilno rashlađivanje vozila (do 10% uštede)

Prilikom sporije vožnje u gradu ili u prometnom zastoju, preporuča se rashlađivanje kabine otvaranjem prozora i slobodnim protokom zraka. Klima uređaj kod stajanje troši mnogo energije pa ga je kod stajanja bolje isključiti ili smanjiti intenzitet hlađenja. Kod brže vožnje, pak se ne prepruča ventilacija otvorenim prozorima (zbog povečanja otpora zraka i nepovoljnog utjecaja na aerodinamiku) te se zbog boljeg hlađenja motora bržim protokom zraka preporuča korištenje klima uređaja.

Redovita kontrola pritiska zraka u gumama (5%-10% uštede)

Nepravilni (pogotovo premali) pritisak zraka u gumama, ne samo da povećava opasnost od udesa zbog nekontroliranog kretanja auta, nego se i nepovoljno održava na potrošnju goriva. Redovito kontrolirajte pritisak na svim gumama. Sljedite upute proizvođača guma i automobila o pravilnom pritisku i slobodno dodajte još 0.2 bara više. (NE PREOKORAČITI MAKSIMALNI DOZVOLJENI PRITISAK) Pazite da lijeva i desna strana imaju jednak pritisak. Povečanje pritiska u gumama za 0,2 bara smanjuje potrošnju za cca. 1%.

Izbjegavati prazan hod motora (do 5% uštede)

Upalite auto bez dodavanja gasa i izbjegavajte prazan hod u mjestu. Krenite odmah nakon paljenja motora. Kod čekanja na semaforu, čekanja kod prijelaza preko pruge ili stajanja u gužvi, ugasite motor. U pravilu se isplati svako gašenje i novo paljenje motora, ako stajanje traje duže od 20 sekundi.

Koristiti tempomat ako je ugrađen(do 5% uštede)

Održavanje konstantne brzine povoljno se održava na potrošnju. Tempomat je uređaj koji pomaže vozaču da u svakom trenutku vozi ujednačeno i tako održava brzinu bez spontanih i većih dodavanja gasa.

Isključiti nepotrebne električne potrošače (do 5% uštede)

Električni potrošači, poput grijača zadnjeg stakla, grijača vanjskih ogledala, ventilacije, grijači sjedala, radio uređaj troše električnu energiju koju motor mora dodatno nadoknaditi. 100 Watt električne energije uzrokuju (ovisno o okretajima) veću potrošnju od cca. 0,1 l/100 km. Racionalno korištenje električnih potrošača i pravovremeno isključivanje, može bitno doprinjeti uštedi goriva.

Izvor: www.potrosnja-goriva.net