Sud u Budimpešti oslobodio Hernadija

BUDIMPEŠTA – Apelacijski sud u Budimpešti je potvrdio oslobađajuću presudu čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u vezi tužbe za korupciju i druge kriminalne radnje. Riječ je o konačnoj presudi, navodi mađarska agencija MTI.

MOL-ova dioničarka i bivša službenica tužila je Hernadija, tvrdeći da je izgubila 24 miliona forinti odnosno 78.500 eura zbog pada cijene dionice MOL-a poslije podizanja optužbe da je Hernadi podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera radi stjecanja upravljačkih prava u Ini.

Uskok: Ne važi za Hrvatsku

ZAGREB – Hrvatsko državno tužiteljstvo je istog dana priopćilo da oslobađajuća presuda mađarskog suda predsjedniku Uprave i izvršnom direktoru MOL-a „pokušaj mađarskog pravosuđa onemogućavanje procesuiranja Hernadija u Hrvatskoj“.

Presuda suda u Mađarskoj ni na koji način ne može dovesti do primjene načela ‘ne bis in idem’ (presuđene stvari) u odnosu na kazneni postupak koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi protiv optuženog zbog kaznenog dela davanja mita, i to iz više razloga”, ističu iz Uskoka. SEEnews