Stručnjaci predviđaju pad cijene nafte u 2014.

Stručnjaci londonskog Capital economics predviđaju pad burzovnih cijena nafte potkraj sljedeće godine na 90 dolara po barelu. Britanski energetski stručnjaci vjeruju da će do pojeftinjenja nafte doći zbog povećanja ponude iz svih raspoloživih izvora, ali i usljed očekivane slabije globalne potražnje.

Stručnjak ruske kompanije “Uralsib capital”, Aleksej Devjatov, ne dijeli mišljenje svojih britanskih kolega i ocjenjuje da će prosječna cijena nafte u toku iduće godine biti veća nego što oni predviđaju. Ruska nafta marke Ural koštat će, u prosjeku, tokom 2014. godine oko 106 do 107 dolara za barel, prognozira Devjatov, uz napomenu da takva cijena osnovne energetske sirovine garantira i stabilnost prihoda u ruskom budžetu. Ukoliko bi, međutim, cijena nafte pala do nivoa koji predviđaju britanski energetski stručnjaci, tada bi ruski budžet ostao “kraći” za oko 35 milijardi dolara, što bi vladu natjeralo na nepopularne mjere štednje.

Trenutno, naftni barel na Merkantilnoj burzi u New Yorku košta 97 do 98 dolara, dok je na glavnom europskom tržištu u Londonu skuplja za oko 12 dolara.

Uvećana ponuda iz zemalja članica naftnog kartela OPEC, ali još više iz američkih prerađivačkih kapaciteta usljed drastičnog skoka dobijanja nafte iz uljnih škriljaca, utjecat će na pojeftinjenje nafte u idućoj godini, uvjereni su analitičari CE. Oni kao mogući razlog za pojeftinjene nafte navode i očekivano smanjenje poticaja Uprave federalnih rezervi SAD za domaće banke i hipotekarne organizacije u mjesečnoj vrednosti od 85 milijardi dolara.

Ukoliko se ti poticaji smanje, treba očekivati manji opseg kupovine nafte na globalnom nivou i to bi se odrazilo i u vidu nižih burzovnih cijena ove vitalne sirovine, navode stručnjaci koje citira Bloomberg.