Stranka dijaspore BiH o smjenama u Terminalima

Povodom izjave predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije da  će Rasim Kadić ostati na mjestu direktora Terminala FBiH i da ga  SDPBiH nema namjeru mijenjati, Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine sa razlogom se pita zašto se gospodin Lagumdžija postavlja iznad  funkcije Nadzornog odbora  NTF-a u Pločama  i derogira njegovu ulogu kao organa koji je odgovoran za kontrolu i kvalitet rada ovog poslovnog subjekta, tim prije što je predsjednik Nadzornog odbora NTF-a gospodin Dževad Haznadar, kadar Socijaldemokratske partije i poštovan privrednik. Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine već duže vrijeme prati dešavanja u ovoj, za državu BiH, strategijski važnoj kompaniji gdje su  gubitci ogromni, a da se ne preduzimaju koraci na rekonstrukciji  i sankcionisanju odgovornih.

Kao što je poznato, Nadzorni odbor je našao niz nepravilnosti u radu “Terminala FBiH” te od Vlade Federacije BiH zatražio hitnu smijenu direktora Rasima Kadića, predsjednika Uprave “Naftnih terminala FBiH” (NTF) u Pločama Nikolu Štulu te člana Uprave Zorana Prskala zbog toga što svjesno uništavaju državnu imovinu.

Otvoreno se pitamo zašto se ignoriše izvještaj i zahtjev Nadzornog odbora NTF-a i odbijaju sprovesti mjere koje je Vlada obavezna preduzeti kako bi se spriječile dalje štete! Da li će ikad iko odgovarati za višemilionske promašaje? Najvjerovatnije niko s obzirom na sporost i neefikasnost rada pravosuđa BiH! Ovakvim odnosom Lagumdžija još jednom iskazuje svoju apsolutističku narav i krši zakon izbjegavajući da formira nezavisnu komisiju koja bi provjerila navode Nadzornog odbora NTF-a.