Štrajk u Naftnim terminalima Federacije Ploče

Članovi Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u društvu Naftni terminali federacije d.o.o. Ploče stupili su u štrajk, pa u petak nije bilo otpreme naftnih derivata za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Kako su u Sindikatu istaknuli, do štrajka je došlo nakon neuspjeha mirenja s poslodavcem. „Razlog štrajka je odbijanje poslodavca da potpiše usuglašeni i zapisnički ovjeren tekst Kolektivnog ugovora od 28. ožujka 2014. godine i unatoč presudi Županijskog suda u Dubrovniku od 23. lipnja 2014., kojim je odbijen poslodavčev tužbeni zahtjev da se Sindikatu EKN-a Hrvatske zabrani organiziranje i provođenje štrajka koji je bio zakazan za 20. lipnja 2104. Sindikat EKN-a Hrvatske je prije donošenja spomenute presude donio odluku o stavljanju štrajka u mirovanje dok se ne donese presuda.“, stoji u priopćenju Sindikata.

Dva razloga štrajka

Dva su razloga zašto poslodavac, NTF Ploče, ne želi potpisati usuglašeni i dogovoreni tekst Kolektivnog ugovora, smatraju sindikalci.

Prvi je što poslodavac traži smanjenje uvećanja plaće s naslova minuloga rada, na što sindikat ne pristaje, a drugi je što poslodavac traži da se Kolektivni ugovor zaključi na vrijeme od šest mjeseci, dok Sindikat traži zaključenje na rok od 15 mjeseci.

Kako je društvu NTF Ploče vlasnik Vlada Federacije BiH, Sindikat EKN-a Hrvatske  Vladi BiH i svim nadležnim tijelima BiH, kao i Savezu samostalnih sindikata BiH, uputio je molbu za posredovanje radi mirnog rješavanja nastalog spora, „upozoravajući ih da vlasnik i Uprava društva krše pozitivne zakonske propise RH“. U Sindikatu EKN-a ističu da do sada nisu dobili nikakve odgovore.

Također, poslodavca prozivaju da radnicima NTF-a Ploče prijeti otkazima zbog štrajka „za kojega je Županijski sud u Dubrovniku“ utvrdio da je zakonit“.

Priopćenje: Štrajk u NTF Ploče