Stožer za odbranu Rafinerije Sisak: Ne damo da se hrvatska nafta izvozi u BiH, Srbiju i Mađarsku!

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta održao je u četvrtak navečer sjednicu s koje je priopćio da neće dozvoliti da se hrvatska nafta izvozi u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju ili Mađarsku kako bi se tamo prerađivala.
Stožer u priopćenju za javnost ističe da se “niti jedna kap hrvatske nafte” neće izvesti u BiH, Srbiju ili Mađarsku već da će se prerađivati u Rafineriji nafte u Sisku i pritom će bilježiti pozitivne poslovne rezultate kao i do sada
Stožer je sinoć održao sastanak nakon što je u medijima objavljeno kako Ina namjerava izvoziti domaću naftu, umjesto da je prerađuje u sisačkoj Rafineriji. Prerađivat će je Rafinerija nafte u Sisku i pritom će bilježiti pozitivne poslovne rezultate kao i do sada, stoji u priopćenju Stožera za obranu RNS-a koji poziva “Upravu Ine da ne donosi pogubne odluke za kompaniju kojom upravljaju”.
“Pozivamo Vladu RH da zaštiti hrvatske nacionalne interese, raskine međudioničarski ugovor, zahtijeva ukidanje Odbora izvršnih direktora i Hrvatskoj vrati ponos nacionalne vertikalno integrirane kompanije i jačinu kakvu je uživala desetljećima”, navodi se u priopćenju.
Stožer podsjeća javnost kako je otvoreno i argumentirano već ranije upozoravao na namjere MOL-a, koje se danas potvrđuju.
U to su vrijeme iz Ine dolazile lažne objave, a takva je praksa i danas, tvrdi Stožer i dodaje kako je jasno da MOL želi Inu pretvoriti u svoju podružnicu, rafineriju u Sisku zatvoriti danas, onu u Rijeci već sutra, domaću naftu izvoziti, a zadržati samo maloprodajnu mrežu s 400 benzinskih postaja.
“Zbog opće potpore koju dobiva iz cijele zemlje, Stožer to ne smije dozvoliti. Zbog radnika Rafinerije, građana Siska, zbog prijatelja, poginulih branitelja, Sisak će kao grad hrvatskih pobjeda još jednom znati stati u obranu nacionalnih interesa, ako to već neće učiniti oni kojima je to dužnost”, stoji u priopćenju Stožera.
Stožer zahvaljuje svima na iskazanoj potpori, te najavljuje da će javnost o svim građanskim i industrijskim akcijama biti obaviještena na vrijeme.