Što ako MOL ostane bez ruske nafte?

BUDIMPEŠTA – Ako bi se sutra zaustavile isporuke ruske nafte, mađarska energetska grupacija MOL bi mogla nastaviti sa radom, ali sa značajno smanjenim kapacitetom, velikim zastojima i mogućim štetama, što bi rezultiralo znatno manjom proizvodnjom dizela i drugih ionako deficitarnih proizvoda, prenosi Portfolio.hu riječi Zsolta Huff-a, čelnika sektora downstream proizvodnje u MOL grupi.

Štoviše, postavlja se veliko pitanje koliko bi ova situacija bila održiva. MOL razmatra opcije kupovine nafte sa manje rizičnih pravaca, ali s obzirom na prirodu nafte i Molove tehnologije, ovo nije jednostavan tehnički problem.

MOL grupa prerađuje u prosjeku 14-15 miliona tona nafte godišnje, od čega otprilike 9 miliona tona ruske nafte iz naftovoda Družba, 1 milion tona iz mađarske i hrvatske proizvodnje i ostatak offshore nafte iz Jadrana.

Huff kaže da MOL ima dva glavna pravca – Družba i Jadranski naftovod (85- 91% potreba rafinerija u Százhalombatti i Bratislavi) i jedan sekundarni put – naftu iz domaće proizvodnje, što je oko 10 do 15% ukupnog volumena. U periodima kada obje rafinerije moraju raditi maksimalnim kapacitetom, Jadranskim naftovodom bi trebalo da se transportira oko 1.100 kilotona mjesečno ako se plinovod Prijateljstvo zatvori.