STATOIL-velike kupovine?

OSLO – Ukoliko nova vlada Norveške ispuni predizborne najave i smanji državni udjel od 67% u Statoilu, ovaj naftno-plinski kolos mogao bi se odlučiti na kupovinu poslova, ili čak spajanja sa nekim od velikih inozemnih firmi, poput britanskih Tullow Oil-a ili BG grupe, ili američkog Anadarko Petroleuma, saznaje Bloomberg iz upućenih izvora.

Konzervativna vlada u Oslu je, naime, najavila da bi u sklopu politike smanjenja uloge države u privredi mogla svesti udjel u Statoilu na 51%, što bi kompaniji otvorilo prostor za kupovine „sa jasnim fokusiranjem na upstream sektor van Norveške“, kažeNeill Morton, analitičar u londonskom Investec-u.

Kompanija iz Stavangera nastala je poslije otkrivanja 70-ih godina gigantskih ležišta nafte u norveškim vodama Sjevernog mora, da bi sa postupnim iscrpljivanjem ovih depozita Statoil bio prinuđen povećati poslove van zemlje, ili propasti.

Upućeni navode da je Vlada sklonija odluci da jednostavno sreže svoj udjel u Statoilu u korist kompanije, nego da proda akcije na otvorenom tržištu. Smanjenje državnog udjela na 51% omogućilo bi kompaniji, prema sadašnjoj vrijednosti dionice, izdavanje novih akcija vrijednosti preko 22 milijarde dolara.

Norveška vlada, naime, nema potrebe za dodatnom gotovinom jer ima najveći budžetski višak na svijetu, bez netto dugovanja i sa kreditnim rejtingom AAA, pa bi sredstva od prodaje udjela u Statoilu zapravo bila preusmjerena u 800 milijardi dolara težak fond državnog blagostanja, koji je i sam veliki investitor u energetske kompanije, poput Royal Dutch Shell-a.

Udio inozemnih poslova u ukupnoj proizvodnji Statoila bi, prema sadašnjim procjenama, trebalo dostići 44% u 2020., sa 7% u 2001.