Statoil izlazi iz plinskog konzorcija Shah Deniz

Norveški naftni div Statoil prodao je preostali udjel od 15,5% u plinskom konzorciju Shah Deniz koji razvija plinsko polje u Azerbajdžanu malezijskoj kompaniji Petronas za 2,25 milijardi dolara.

Poput drugih velikih naftnih kompanija, i Statoil prodaje imovinu kako bi zaštitio marže nagrižene rastućim troškovima i padom cijena nafte u posljednjih nekoliko tjedana. Već su prodali 10% udjela u Shah Denizu.

Transakcija uključuje i Statoilove udjele u operateru plinovoda u Južnom Kavkazu i u još dvije tvrtke.

Proizvodnja u drugom tromjesečju s polja Shah Deniz iznosila je 38.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, objavio je Statoil.

“Transakcija optimizira naš portfelj i jača našu financijsku fleksibilnost za stavljanje u prvi plan industrijskog razvoja i rasta koji donosi visoku vrijednost”, rekao je u priopćenju Lars Christian Bacher, čelnik Statoila za razvoj i proizvodne aktivnosti izvan Norveške.

Poljem Shah Deniz upravlja britanski BP a ostali partneri uključuju TPAO, SOCAR, Lukoil i Nicoa.

Europska unija smatra taj projekt instrumentom za smanjenje ovisnosti Europske unije o uvozu energije iz Rusije. Očekuje se da će dugoročno pokrivati 20% potreba EU-a, uz procijenjene dokazane rezerve plina od 1.200 milijardi prostornih metara.

Statoil će zadržati 8,56% udjela u polju ACG u Azerbajdžanu kojim upravlja BP i 20-postotni udio u Transjadranskom plinovodu (TAP), koji će dopremati azerbajdžanski plin na europska tržišta.

Zaključenje transakcije očekuje se početkom 2015. iako će za računovodstvene potrebe kao datum biti naveden 1. siječnja 2014., navodi Reuters.