Spremna prva isporuke nafte iz Libije

Libijska naftna kompanija /NOC/ priopćila je da se sprema isporučiti svoju prvu pošiljku sirove nafte iz luke Al-Hariga, na istoku Libije, nakon osam mjeseci blokade.

Talijanski tanker trebalo bi stići u luku Al-Hariga, gdje će biti utovareno milion barela nafte, navodi se u priopćenju kompanije.

Luke na istoku Libije bile su blokirane od srpnja, jer su pobunjenici, koji traže autonomiju, sprječavali isporuku nafte.

Blokada je prouzročila pad proizvodnje na 250.000 barela dnevno i manje, umjesto uobičajene proizvodnje od 1,5 miliona barela dnevno.

Libijske vlasti i pobunjenici priopćili su 6. travnja da su postigli dogovor kojim se ukida blokada luka Zvitina i Al-Hariga, podsjeća AFP.

Izvor blizak pregovorima precizirao je da su dvije strane dogovorile rok od dva do četiri tjedna pronalaženje konačnog dogovora koji bi omogućio ukidanje blokade drugih dviju luka, Ras Lanufa i al-Sedre.

Luka Zvitina ima kapacitet izvoza od 100.000 barela dnevno, a terminal al-Hariga 110.000 barela dnevno.

Vođa pobunjenika Ibrahim Jodhrane ranije je izjavio da je blokada terminala opravdavana i optužio vladu za korupciju. (capital.ba)