Spor oko Prevlake…?

PODGORICA – Izjava premijera Hrvatske Zorana Milanovića da je Crna Gora za istraživanje nafte i plina predvidjela područja koja nisu njena unijela je kompletnu zabunu na medijskoj i političkoj sceni Crne Gore, jer je oporba istovremeno osula paljbu po Vladi zbog navodnog odustajanja od istih područja.

Milanović je izjavio da je Crna Gora za istraživanja predvidjela neka područja “koja po našem dubokom uverenju i međunarodnom pravu nisu njihova nego naša”. Crnogorska vlada je izmijenila svoju raniju odluku o određivanju blokova za istraživanje nafte i plina u podmorju, tako što je iz mapa izuzela dio područja kod Prevlake. Kao razlog je navela prilagođavanje međunarodnom protokolu o privremenom režimu uz granicu s Hrvatskom iz 2002. godine.

Portal Analitika, komentirajući izjavu Milanovića, pita je li crnogorska vlada upoznala Hrvatsku sa pomenutom odlukom?.

Inače, lokalna opozicija je oštro reagirala na tu odluku, sugerirajući da je ona možda „posljedica neke interne trgovine za koju građani Crne Gore ne znaju”. Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova je, međutim, priopćilo da donošenjem te odluke Vlada „samo štiti interese Crne Gore na morskom području dok se ne dođe do obostranog prihvatljivog rješenja bez prejudiciranja konačne državne granice (sa Hrvatskom na kopnu i na moru)“. Vijesti